2.200 euro per dag: vriend van spoorbaas Sophie Dutordoir kreeg peperduur contract bij NMBS

Een consultant bij een dochterbedrijf van de NMBS heeft twee jaar lang meer verdiend dan de CEO. Bovendien gaat het om een vriend van Sophie Dutordoir, de topvrouw van de spoorwegmaatschappij, en zou het contract zonder openbare aanbesteding zijn toegewezen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Bron: HLN/Belga

Tussen 2018 en 2020 huurde Ypto, de IT- dochter van de NMBS, een consultant in die moest helpen met de verhuizing van alle IT-infrastructuur naar een externe partner. Het gaat om een Brit, Hamid Aghassi, die goed bevriend is met Dutordoir. Hij factureerde 2.200 euro per dag en werkte bijna voltijds. Bij Ypto vielen facturen van 44.000 euro per maand binnen. In totaal kwam hij zo aan een jaarloon van zowat een half miljoen euro, 200.000 euro meer dan dat van Dutordoir.

De NMBS vindt bovendien geen documenten terug die kunnen aantonen dat Aghassi de opdracht kreeg via een openbare aanbesteding, wat verplicht is bij overheidsbedrijven en bij contracten van die omvang. De spoorwegmaatschappij is intussen op initiatief van Dutordoir een audit gestart.

“Toen ik in 2018 heb moeten vaststellen dat een uitermate belangrijk IT-project waarmee honderden miljoenen euro’s overheidsgeld gepaard gingen, gedoemd was om recht de muur in te gaan, heb ik mijnheer Aghassi van 1 Team Energy in contact gebracht met het toenmalig Ypto-management”, zegt Dutordoir in een reactie die ze naar Belga heeft gestuurd. Ze beklemtoont dat ze aan het management van Ypto duidelijk heeft gemaakt “dat alle wettelijke en budgettaire procedures” gevolgd moesten worden.

“Het is de normaalste zaak ter wereld om specialisten van specifieke domeinen met elkaar in contact te brengen wanneer een dringend probleem zich voordoet”, klinkt het nog

Dutordoir zegt dat ze drie weken geleden werd ingelicht over een mogelijk probleem met het contract en dat ze toen onmiddellijk naar het NMBS-auditcomité is gestapt.

Volwaardig alternatief

Open Vld-Kamerlid Marianne Verhaert wil snel duidelijkheid over het nieuws: “Die duidelijkheid is nodig op twee cruciale punten: zijn de wettelijke procedures gevolgd bij het inroepen van de externe expertise en zijn de bedragen die aan de consultant zijn uitbetaald marktconform? We spreken hier immers over een half miljoen euro aan belastinggeld.”

Verhaert wijst op nog andere problemen bij de NMBS: de manke dienstverlening en de dalende stiptheidscijfers. “De NMBS dreigt nu ook financiële gevolgen te dragen van de slechte cijfers en dat betekent maar één ding: de reiziger blijft te vaak in de kou staan waardoor de trein geen volwaardig alternatief is voor de auto en dat is bijzonder kwalijk”, aldus de Open Vld’ster.

Kamercommissie

Ook oppositiepartij Vlaams Belang eist klaarheid over het dubieuze consultancycontract bij de NMBS en vraagt het samenroepen van de bevoegde Kamercommissie over de kwestie. Op de vraag of de toewijzing van deze lucratieve opdracht zou hebben plaatsgevonden met respect voor de regelgeving in het kader van overheidsopdrachten, moet de NMBS het antwoord schuldig blijven, stelt de partij in een mededeling. “Alle deksels op stinkende potjes als deze moeten voor het Vlaams Belang geopend worden”, zegt Kamerlid Frank Troosters. Hij wil volledige openheid over het onderzoek dat het onafhankelijk auditcomité van de NMBS momenteel uitvoert over deze affaire.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER