Copyright Maskot.

Limburgse jobstudenten werken recordaantal van meer dan 10 miljoen uren

Limburgse jobstudenten waren vorig jaar een recordaantal van 10.070.451 uren aan het werk. Vooral vrouwelijke studenten zorgden mee voor dat record: meer vrouwen hadden in 2022 een studentenjob en ze werkten meer uren. "In een krappe arbeidsmarkt zijn jobstudenten heel interessant voor ondernemers", klinkt het bij ondernemersorganisatie UNIZO. 

Studenten in Limburg hebben vorig jaar hard gewerkt: nog nooit hebben jobstudenten er zo veel uren gewerkt als in 2022. Voor het eerst kruipt het aantal gepresteerde werkuren boven 10 miljoen. Twee factoren bieden zich aan als mogelijke verklaring: er waren meer jobstudenten aan het werk in 2022 (48.000 tegenover 44.000 in 2021) en jobstudenten mógen ook meer uren doen. Sinds dit jaar mag een student wettelijk gezien 600 uur werken tegen een verlaagde sociale bijdrage. Voorheen ging het nog om 475 uur. 

"Als een student vroeger elk weekend ongeveer 8 uur werkte, kon die in de zomer bijvoorbeeld geen volledige maand meer aan de slag", legt Vicky Thoelen van UNIZO uit. "Nu kan een jobstudent doorheen het jaar en tijdens de zomer zijn of haar job blijven doen."

Volgens mij is bijna elke werkkracht die hier ooit werkte, begonnen als jobstudent

An Segers, zaakvoerder schoonheidssalon Palazzo Benessere

An Segers, zaakvoerder van schoonheidssalon Palazzo Benessere in Leopoldsburg, zet al jarenlang jobstudenten in en is er heel positief over. "We hebben standaard 3 vaste werknemers in dienst en daarnaast elk jaar 1 jobstudent. Dat is heel handig, want je kan een eventueel nieuwe werkkracht opleiden zonder hem of haar al echt in dienst te moeten nemen. Zo kan je de goede werknemers er al uitpikken na hun studententijd", vertelt Segers. "Volgens mij is bijna elke werkkracht die hier ooit werkte, begonnen als jobstudent."

LUISTER - Jolien is Bumba in Plopsa Indoor Hasselt

Veel vrouwelijke jobstudenten

Opvallend: het recordaantal gewerkte uren is vooral te danken aan vrouwelijke jobstudenten. Van alle Limburgse jobstudenten was de meerderheid vorig jaar een vrouw, en de jobstudentes presteerden ook meer uren dan hun mannelijke tegenhangers. "Hoe dat precies komt, kunnen we niet verklaren", geeft Thoelen toe. "Maar het is in ieder geval duidelijk dat jobstudenten, en andere tijdelijke werkkrachten zoals flexi-jobbers of interimwerkkrachten, heel interessant zijn voor ondernemers." 3 op de 10 Limburgse ondernemers maakten in 2022 gebruik van zulke tijdelijke werkkrachten, blijkt ook uit een bevraging van UNIZO. 

Meest gelezen