Iran
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Iran stuurt controversiële zedenpolitie opnieuw de straat op

In Iran gaat de zedenpolitie de controversiële patrouilles hervatten waarbij ze controleren of vrouwen zich in het openbaar aan de kledingvoorschriften houden. Dat hebben de Iraanse staatsmedia gemeld. Vorig jaar stierf de jonge vrouw, Mahsa Amini, nadat ze in aanraking was gekomen met deze patrouilles. Nadien vonden er maandenlang hevige protesten plaats tegen de strenge kledingvoorschriften. 

"De zedenpolitie gaat opnieuw de straat op om de Iraanse "hijab"-wetten (hoofddoek-wetten) te handhaven", zei politiewoordvoerder Saeed Montazerolmahdi gisteren aan het staatspersbureau. "De eenheden van de zedenpolitie zullen in heel het land te voet en met de auto op pad gaan om overtredingen op te sporen", schreef het Iraanse persagentschap Isna nog. De patrouilles werden gisteren hervat.

"De agenten zullen tijdens deze patrouilles de vrouwen eerst waarschuwen wanneer ze zich niet aan de regels houden", zei de politiewoordvoerder nog. Maar als ze bevelen daarna niet opvolgen, kan de politie kiezen om "juridische stappen" te ondernemen, klonk het nog.

Wat is de Iraanse zedenpolitie?

De zedenpolitie houdt in de gaten dat de kledingvoorschriften worden gerespecteerd en mensen niet "ongepast" gekleed in het openbaar verschijnen. De Iraanse wet is gebaseerd op een strenge interpretatie van de sharia, het islamitische rechtssysteem. Zo moeten vrouwen in Iran hun haar bedekken met een hijab en moeten ze lange, loszittende kleding dragen om hun vormen te verhullen. 

Zedenpolitie uit straatbeeld tijdens protesten

Het opnieuw invoeren van deze patrouilles komt tien maanden na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw overleed nadat ze werd opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen. Na haar dood waren er massale protesten in Iran. Om de gemoederen te bedaren, verdween de zedenpolitie toen uit het straatbeeld. 

De protesten werden ook massaal neergeslagen door het Iraanse regime. Toch negeerden veel Iraanse vrouwen de verplichting om een hoofddoek te dragen. Iraniërs die voorstander zijn van een strenge toepassing van de sharia, eisen al langer dat de patrouilles worden hervat.

Afbeelding van de 22-jarige Mahsa Amini
Copyright 2022 the Associated Press. All Rights Reserved

Meest gelezen