Geen dierenmarkten en thuisslachtingen meer: Ben Weyts stelt Codex Dierenwelzijn voor

© BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft maandag op een kinderboerderij in Glabbeek een nieuwe Codex Dierenwelzijn voorgesteld. De codex bundelt bestaande en nieuwe regels rond dierenwelzijn: zo worden onder meer dierenmarkten en thuisslachtingen van bepaalde dieren verboden, en kunnen er alternatieve straffen, zoals een verplichte vorming en begeleiding, worden opgelegd aan mensen die dierenleed veroorzaken.

Bron: BELGA

Volgens de N-VA-minister speelt Vlaanderen met de codex “een voortrekkersrol” op gebied van dierenwelzijn. “Dit is een mijlpaal voor het dierenbeleid”, stelt Weyts. “We hebben het wetboek letterlijk helemaal herschreven. Zo gaan we heel wat vermijdbaar dierenleed ook effectief kunnen vermijden.”

De codex, die in de plaats komt van de bestaande Dierenwelzijnswet, vertrekt vanuit de visie dat elk dier een levend wezen is met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde. Daaruit volgt dat dieren voldoende beschermd moeten worden. Wie dat niet doet en nalatig is ten opzichte van een dier, kan voor het eerst gestraft worden. Organisatoren van volksgebruiken als haanslaan, ganzenrijden of visjesdrinken krijgen geen uitzondering: zij moeten het dierenwelzijn ook eerbiedigen en hun praktijk indien nodig aanpassen.

Voorts wil de minister komaf maken met bepaalde praktijken. De huidige kippenkooien moeten ingeruild worden voor volièresystemen met vrije loop, mensen mogen schapen, geiten of varkens niet meer thuis slachten, dierenmarkten mogen niet meer plaatsvinden, lijmvallen en elke seksuele handeling met dieren worden verboden en weidedieren moeten permanent gebruik kunnen maken van beschutting. Elk slachthuis dient voortaan een camera te hebben, dieren die in het wild gevangen zijn mogen niet gehouden worden, en in elke politiezone moet iemand aangeduid worden als verantwoordelijke voor dierenwelzijn.

Het dossier is afgelopen vrijdag op de ministerraad goedgekeurd en gaat nu richting het Vlaams Parlement.

“Nog veel werk”

Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden met de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn, maar wijst tegelijk op een aantal “betreurenswaardige hiaten”. “Ook met deze codex is er nog veel werk aan de winkel”, klinkt het. “Met deze codex zetten we alweer belangrijke stappen vooruit en bereiken we nieuwe wetgeving waarvoor we jarenlang geijverd hebben”, besluit Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.

De dierenrechtenorganisatie betreurt weliswaar dat een aantal verboden niet zijn opgenomen in de codex. Zo komt er geen verbod op chirurgische biggencastratie, het levend koken of doormidden snijden van kreeften of het houden in laboratoria van dieren die gevangen werden in het wild. “Een jammerlijke zaak”, klinkt het.

Uitzondering

Hoewel de codex een invoer- en kweekverbod inroept op het houden van walvisachtigen in gevangenschap, wordt daarop een uitzondering gemaakt voor Boudewijn Seapark. Het dolfinarium mag zes dolfijnen houden op voorwaarde dat er tegen 2027 een buitenbassin komt. In 2037 volgt een eerste evaluatie, die eventueel kan stellen dat de dieren naar een reservaat moeten. Die termijn duurt “te lang”, zegt Gaia.

“Indien al veel vroeger blijkt dat een dolfijnensanctuary, waar de zeezoogdieren de rest van hun leven in een baai kunnen doorbrengen, voldoet als alternatieve bestemming, zie ik niet in waarom de Brugse dolfijnen niet meteen zouden kunnen overgebracht worden”, aldus Vandenbosch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen