Diependaele past tarieven sociale huurwoningen aan: “Substantiële verbetering van 50 euro per maand”

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) kondigt een opmerkelijke wijziging aan voor huurders van een sociale woning. Sommige huurprijzen stijgen, terwijl andere prijzen dalen. De minister legde aan Business AM uit hoe dit werkt.


Beluister hier het volledige interview met minister Diependaele:


De essentie: Bij sociale huurwoningen bestaan er twee systemen. Door de gebruikers van het ene systeem wat meer te laten betalen, wordt de huurprijs voor gebruikers van het tweede systeem goedkoper. De nieuwe maatregel gaat in op 1 januari 2024.

  • Diependaele: “Er is een vreemde situatie gegroeid uit twee systemen uit het verleden. Je hebt enerzijds de sociale verhuurkantoren die woningen op de private huurmarkt huren en die doorverhuren aan sociale huurders. Anderzijds zijn er de sociale huisvestingsmaatschappijen, waarbij de maatschappij zelf woningen bouwt, die in eigendom houdt en verhuurt aan sociale huurders. Die hadden alle twee een verschillende huurprijsberekening.”
  • “De meest kwetsbaren zaten dikwijls bij de sociale verhuurkantoren en betaalden hogere huurprijzen. Dat gaat om 13.000 huurders. De sociale huisvestingsmaatschappijen hebben 150.000 huurders. En dus was er een correcte manier van werken. De 150.000 huurders betalen een bescheiden bedrag van 6 euro bij. Om zo die 13.000 huurders een substantiële verbetering te geven van ongeveer 50 euro per maand.”
  • “We geven al bijzonder grote voordelen aan sociale huurders. De gemiddelde huurprijs is ongeveer 340 euro bij sociale huurders, terwijl de gemiddelde prijs op de private huurmarkt al een eindje boven de 800 euro is. De huurprijs verhogen met 6 euro is minimaal en daardoor kunnen we een groot verschil maken voor die mensen die het hard nodig hebben. Daarvoor moeten we niet richting de belastingbetaler. Dat zou zeer onfair zijn”, vindt de minister.
Meer