De wekelijkse dierenmarkt in Mol
Rhode Van Elsen

Gemeente Mol ongerust over verbod wekelijkse dierenmarkten

Het gemeentebestuur van Mol reageert ongerust op het aangekondigde verbod op wekelijkse dierenmarkten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gaat die verbieden om het welzijn van dieren te verbeteren. In Mol is er al bijna 140 jaar zo'n wekelijkse dierenmarkt, waar onder andere vogels en konijnen te koop zijn. "Wanneer het verbod ingaat, vrees ik dat er illegale verkopen zullen plaatsvinden", zegt schepen voor dierenwelzijn Wendy Soeffers (N-VA).

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een resem nieuwe maatregelen gebundeld in een nieuwe Codex Dierenwelzijn, waaronder het verbod op wekelijkse dierenmarkten. Het gemeentebestuur van Mol reageert ongerust op die beslissing.

"We snappen wel dat dierenmarkten gezien de huidige maatschappelijke context steeds meer in vraag worden gesteld, maar we vallen uit de lucht dat die beslissing nu genomen is", zegt Soeffers. "We hebben nooit inspraak gehad en er is ook weinig duidelijkheid over wanneer het verbod zou ingaan."

Illegale markt

De wekelijkse dierenmarkt in Mol bestaat bijna 140 jaar. Op de markt staan verschillende standhouders die bijvoorbeeld konijnen of vogels verkopen. De gemeente vindt het jammer dat er wellicht volgend jaar geen feestjaar georganiseerd kan worden. "De dierenmarkt is voor onze lokale horeca van groot belang als toeristisch trekpleister. Daarnaast maak ik me zorgen dat de dieren dan illegaal verhandeld zullen worden", zegt Soeffers. "De dierenmarkt is een gecontroleerd gegeven. Onze marktleidster en een dierenarts zijn altijd aanwezig om na te gaan of alle standhouders in orde zijn met de regels rond dierenwelzijn. Ik mis enkele belangrijke flankerende maatregelen."

Meest gelezen