Zolder van Gents Crombeeninstituut geeft geheimen prijs: "Bijbelse graffiti en een muurschildering uit 1960"

Tijdens verbouwingswerken aan de zolder van het voormalige Crombeeninstituut in Gent ontdekten arbeiders onder meer religieuze graffiti en een muurschildering. "Veel weten we nog niet over dat werk met die prinses, behalve dat het in 1960 ondertekend werd met de namen Rita en Katelijn. We willen die dames graag vinden."

De Arteveldehogeschool in Gent verbouwt op dit moment het voormalige Crombeeninstituut aan de Leeuwstraat. Sommige gebouwen op de campus zijn al jaren niet meer in gebruik. Op een van de zolders deden medewerkers en arbeiders tijdens de verbouwingswerken enkele verrassende ontdekkingen.

"Bij het weghalen van een vals plafond kwamen er in enkele houten balken Bijbelse spreuken en verzen tevoorschijn", zegt Anouk Vandewiele van de communicatiedienst van Artevelde. "Wellicht gelovige graffiti van de kloosterzusters die er destijds woonden en werkten. Ze zullen er wel religieuze toestemming voor gehad hebben", lacht ze.

Kinderlijk schilderwerk

Op een stenen muur iets verderop prijkt dan weer een kleurrijke muurschildering. "Het is een eerder naïef werk, dat een Middeleeuwse prinses en een minnestreel voorstelt", zegt Vandewiele. "De prinses houdt een bloempot vast. Geen idee wat het precies voorstelt, maar het voelt ergens wel vertrouwd aan. Misschien is het een tafereel uit een of ander vergeten sprookje."

Anouk en haar collega’s willen graag achterhalen waarom het werk er staat en wat het betekent. “De enige aanwijzing die we op dit moment hebben, zijn de namen Rita en Katelijn die onderaan de schildering staan.”

Er staat ook een jaartal bij: 1960. Op dat moment huisde in die vleugel een secundaire school. "We denken dat het werk gemaakt is door twee leerlingen, al dan niet met de toestemming van de leerkracht", zegt Anouk. "Verderop op die zolder vonden we overblijfselen van een lokaal voor plastische opvoeding, dus waarschijnlijk is er wel een link."

De school is alvast van plan om het werk te laten staan. "We zijn de vleugel aan het verbouwen, maar op die plek komen er geen lokalen. De schildering kan dus blijven. We hopen alleszins de twee artistieke maaksters terug te vinden."

Meest gelezen