AFP or licensors

Bosbranden in Zwitserse bergdorpen laaien opnieuw op, ook in noordwesten van Griekenland woedt de brand voort

Hevige windstoten wakkeren de bosbranden in de Zwitserse regio Oberwallis opnieuw aan. Vanmorgen leken de branden deels onder controle, maar dat zou dus nu niet meer het geval zijn. Ook rond de Griekse hoofdstad Athene blijven de bosbranden verder woeden. In het zuidoosten van Griekenland is intussen een man aangehouden die één van de branden vermoedelijk heeft aangestoken. 

De bosbrand die woedt in de Zwitserse regio Oberwallis laait opnieuw op. Dat meldt de woordvoerder van de brandweer. Vanmorgen leek de brand deels onder controle door de gunstige evolutie van de wind. Daar is nu geen sprake meer van. "In het laatste halfuur, flakkerden verschillende branden opnieuw op", zegt hij. "De situatie is nog niet onder controle. De brandbestrijding zal tot diep in de nacht doorgaan."

Indien de wind in sterkte toeneemt, kan de situatie nog verslechteren, voegt de woordvoerder van de politie toe. In een andere verklaring meldde hij dat een onderzoek naar de oorzaak van de brand werd geopend. Ongeveer 100 hectaren bos werden al getroffen. 

Gisteravond zijn 200 inwoners van omliggende dorpen geëvacueerd. Hen wordt gevraagd om waakzaam te zijn en uit de omgeving weg te blijven. 

BEKIJK - Blushelikopters bestrijden non-stop een brand op een berg in Wallis:

Videospeler inladen...

De brand is ontstaan in een toeristische regio, op een bergflank van de Riederalp. "Het gaat om een gebied met veel steile rotsen en daarom kan er alleen vanuit de lucht worden geblust", vertelt Markus Schmidt, een lokale hotelmedewerker. De dorpen zijn geëvacueerd, omdat de politie vreesde voor vallende rotsblokken. 

Schmidt benadrukt dat bosbranden vrij zeldzaam zijn in het gebied. "Het is hier in de zomer altijd vrij heet, maar ik geloof dat het hier in de laatste twintig jaar slechts twee keer heeft gebrand." Volgens hem heeft de brand dan ook een menselijke oorzaak.

Bosbranden nabij Athene

Ook in Griekenland is de bosbrand in het zuidoosten van Athene, nabij de stad Kouvaras, gedeeltelijk onder controle. Dat meldt de Griekse brandweer. De badsteden Lagonissi, Anavyssos en Saronida, waar zich heel wat tweede verblijven bevinden, werden gisteren uit voorzorg geëvacueerd. Daarnaast werd ook een klooster in de regio ontruimd net zoals het bekende kuuroord Loutraki.

Bekijk - Een manège kon net op tijd worden geëvacueerd voor de brand op zo'n 25 kilometer ten zuidoosten van Athene:

Videospeler inladen...

In het noordwesten van de stad werden de vlammen vannacht verder aangewakkerd en worden inwoners van nabijgelegen dorpen gevraagd hun huis te verlaten. 250 brandweerlieden, 75 brandweerwagens, 11 blusvliegtuigen en 9 helikopters zijn ingezet om het vuur te blussen. Op vraag van Griekenland zullen Frankrijk en Italië nog vier blusvliegtuigen sturen. 

"Het is een moeilijke brand om te blussen en de sterke wind, met windstoten tot 50 à 60 kilometer per uur, maakt ons werk er niet makkelijker op", zegt Yannis Artopios, woordvoerder van de brandweer. "De wind is niet zo sterk als gisteren, maar de nacht zal nog moeilijk worden", voegt de burgemeester van een nabijgelegen dorp toe. 

De rookontwikkeling en de harde windstoten kunnen ook problemen veroorzaken voor het vliegverkeer. De Atheense internationale luchthaven ligt namelijk tien kilometer noordelijker. 

BEKIJK - In Loutraki zijn 1.500 kinderen die daar op zomerkamp waren, met bussen geëvacueerd:

Videospeler inladen...

Verdachte opgepakt

De bosbranden zijn vermoedelijk aangestoken. "De politie heeft een buitenlander aangehouden die verantwoordelijk zou zijn voor de brand in Kouvaras", zegt Artopios.

Griekenland kampt sinds vorige donderdag met een hittegolf waarbij de temperaturen oplopen tot 44 graden Celsius in het centrum van het land. De komende dagen zouden de temperaturen iets zakken, maar eind deze week worden alweer temperaturen verwacht die kunnen oplopen tot 43 graden.

Meest gelezen