Boerenverenigingen boos na demarche Demir: "Boeren zijn gijzelaars in machtsspel bij politieke afrekening"

Het Algemeen Boerensyndicaat reageert woest op het initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om op eigen houtje een aantal stikstofmaatregelen af te kondigen en door te voeren. "Dit komt neer op een inquisitie", zegt beleidsmedewerker Mark Wulfrancke. Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, noemt het een dieptepunt. Op de inhoud van de maatregelen gaat hij niet in tot hij alle gegevens heeft, maar hij vindt wel dat de boeren worden misbruikt in een politiek machtsspel. 

Op de laatste Vlaamse ministerraad vrijdag weigerde CD&V om de wetgevende teksten goed te keuren over het eerder gemaakte stikstofakkoord. Daarom kwam Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandag met een eigen tijdelijke regeling. Daarmee wordt het voor veeteeltbedrijven moeilijker om een nieuwe vergunning te krijgen of om bestaande vergunningen te verlengen.

Beleidsmedewerker van het Algemeen Boerensyndicaat Mark Wulfrancke is woest en vreest dat de impact van de stikstofregeling groot zal zijn. "Dit is een complete vergunningenstop en op termijn zal de landbouwsector helemaal worden uitgedund", klinkt het in "De ochtend" op Radio 1.

Demir spreekt van "bewarende maatregelen", maar de landbouwsector wordt dood geduwd

Mark Wulfrancke (Algemeen Boerensyndicaat)

"De regeling geeft misschien rechtszekerheid, maar als de hele landbouwsector op losse schroeven komt te staan, waar is dan hun zekerheid?", gaat Wulfrancke verder. "We worden overspoeld met opeenvolgende, volgens Demir "bewarende" maatregelen, maar zo worden we dood geduwd. De landbouwsector heeft nood aan een integrale aanpak die bestaanszekerheid garandeert."

Boerenbond betreurt regeling

Ook de Boerenbond reageert teleurgesteld. "Ik kan alleen maar zeggen dat dit toch wel een dieptepunt is", aldus een duidelijk ontgoochelde Lode Ceysens in "De wereld vandaag", op Radio 1. "En dit nadat wij als landbouwers nooit betrokken zijn geweest bij de opmaak van het stikstofdecreet, nadat 20.000 bezwaren onder de mat zijn geveegd, nadat de oplossingen die we hebben voorgesteld niet gebruikt zijn, nadat er meer dan 3.000 tractoren naar Brussel zijn geweest."

Ik kan alleen maar zeggen dat dit een dieptepunt is

Lode Ceyssens (Boerenbond)

Op de inhoud van de maatregelen die Demir heeft voorgesteld wil Ceyssens nog niet ingaan. Hij wil ze eerst grondig bekijken, en pas daarna wil hij nadenken over welke stappen de Boerenbond zet.

Hij zegt wel te betreuren dat de Vlaamse regering nog altijd geen werk heeft gemaakt van de beloofde milieu-effectenstudie. Het uitblijven van die studie was voor CD&V de aanleiding om het ontwerp van decreet van Demir niet goed te keuren. Dat ontwerpdecreet moest het stikstofakkoord van de Vlaamse regering in regelgeving omzetten.

BELUISTER - Het Algemeen Boerensyndicaat reageert woest

"Bij het stikstofakkoord hebben wij gezegd dat er een perspectief in zou kunnen zitten", zegt Ceyssens. Maar dan moesten er voor hem wel aanpassingen komen: de vergunningdrempels moesten eruit en het extern salderen erin (overnemen van stikstofuitstoot van bedrijven die stoppen). "Wij hebben al onze communicatie over stikstof altijd heel erg duidelijk gevoerd naar alle politici die het wilden horen."

Dat de Boerenbond minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) voor eigen kar zou hebben gespannen, klopt volgen Lode Ceyssens niet. "Uiteindelijk is Jo Brouns minister van Landbouw. Ik denk dat hij in deze de belangen van de landbouwer verdedigt."

Conclusie? "We krijgen alleen maar de indruk dat onze boeren echt gebruikt worden als gijzelaars in een politiek machtsspel", besluit Ceyssens. Ook Wulfrancke blijft achter met diezelfde indruk. "We hebben het idee dat dit een pure afrekening is in een clash tussen beleidsmensen."

Lode Ceyssens vindt dat er spelletjes worden gespeeld op kap van de landbouw.

Videospeler inladen...

Meest gelezen