© atv

DNA-onderzoek wijst uit: wolvin Emma in Kalmthout en Brecht is onbekende tiende welp van Noëlla en August

Brecht, Kalmthout, Wuustwezel -

Emma dwaalt al vijf maanden door de regio Brecht en Kalmthout. Uit DNA-analyses van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat zij de tiende, tot nu toe onbekende, welp is uit de Limburgse roedel.

In 2022 werden dus meer welpen geboren in Hechtel-Eksel dan werd verondersteld. Tot nu toe dacht men dat er negen welpjes waren geboren. De Limburgse wolven maken deel uit van de meest gecontroleerde roedels ter wereld. Emma bleef dus heel lang onder de radar wat op zich zeer merkwaardig is. Emma werd in Brecht, Wuustwezel en Kalmthout dan ook een brave wolf genoemd omdat ze weinig boerderijdieren aanviel. Ook een bewijs dat er in het uitgestrekte gebied van het Grenspark De Kalmthoutse Heide, Het Marum en Groot Schietveld tussen Wuustwezel en Brecht voldoende wild en knaagdieren zijn om de wolf te voeden.

Uit waarnemingen blijkt de wolf uit de Noorderkempen rond te trekken in de streek en via Terbeek de grens naar Nederland over te steken om dan in een wijde boog terug naar het Marum te keren. Hij laat daarbij geursporen achter waaruit al eerder besloten werd dat deze wolf een wijfje is. 

INBO wist dus te achterhalen dat Noëlla vorig jaar niet negen, maar tien welpen ter wereld bracht. “Via DNA-sporen uit prooiresten in de regio Kalmthout konden we vaststellen dat er nog een tiende welp van Noëlla en August was uitgeweken. Het feit dat een wolf zo veel welpen ter wereld brengt is op zich niet zo uitzonderlijk, maar dat de roedel erin slaagt om al die welpen te laten opgroeien tot ze fysiek bijna volgroeid zijn, is op zich wel bijzonder.” De eerste welp van de roedel werd na acht maanden het verkeersslachtoffer op de N74 in Eksel.

“De welpen legden individueel grote afstanden af”, merkt INBO op. Door DNA-onderzoek en camerabeelden wordt een beeld gevormd van de grootte van de roedel. Ook DNA-onderzoek op uitwerpselen en prooiresten draagt een steentje bij tot identificatie.  (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV