Thananit

Is een winkel verplicht je toegang te geven tot een wc?

Plots naar het toilet moeten wanneer je aan het winkelen bent, kan ongemakkelijk zijn. Niet elke winkel geeft je immers zomaar toegang tot hun toilet. Winkels zijn niet verplicht om die toegang te verlenen en daar zijn goede redenen voor, zocht Radio2 uit.

De dochter van Katy mag niet naar het toilet in een kledingzaak. "Een schande", vindt Katy want plassen is een basisrecht. Ze roept de hulp van Radio2 in, want mogen winkels je zomaar de toegang tot het toilet weigeren?

Waar staat het toilet?

Een handelaar mag de toegang tot het toilet weigeren als dat toilet zich in het privégedeelte van de handelszaak bevindt. Stel, een slager woont boven zijn zaak en het enige toilet staat in zijn badkamer. Dan is het logisch dat een klant daar niet zomaar gebruik van mag maken.

"We promoten de nodige goodwill bij onze handelaars om iedereen toegang te geven tot het toilet."

Chiel Sterckx Retailexpert Unizo

In een grotere winkel is dat toch anders zou je kunnen denken. "Ook in grote winkels mag de handelaar zelf kiezen of het toilet al dan niet toegankelijk is", zegt Chiel Sterckx Retailexpert bij Unizo de Unie van Zelfstandige Ondernemers. "Een weigering heeft vaak te maken met de veiligheid. Achter een winkel liggen soms waardevolle spullen van werknemers of stockartikelen." 

Staat het toilet op een plaats waar je als klant zó kan komen, dan mag je ervan uitgaan dat de winkel zijn toestemming geeft. "Hoe dan ook promoten we de goodwill bij onze handelaars om klanten naar het toilet te laten gaan als dat nodig is."

De toiletpas

Als je door een ziekte sneller een toilet nodig hebt, kan je een "toiletpas" aanvragen. Op verschillende sites, je ziekenfonds of de website van de vereniging van patiënten met de ziekte van Crohn, vind je daar een aanvraagformulier voor. Dat laat je invullen door je behandelende arts en dan kan je zo'n pas aanvragen. In de meeste winkels zal je met zo'n pasje sneller naar een toilet mogen. 

Moet dat toiletbezoek gratis zijn?

Een winkelier mag voorwaarden koppelen aan toiletbezoek in de winkel. Denk maar aan het betalen van een bedrag of het beperken van de toegang tot klanten.

Hoe hoog zo'n bedrag mag zijn, dat ligt niet vast. Meteen ook de reden waarom de prijzen voor een plas zo kunnen verschillen. Op de ene plek betaal je 20 eurocent en ergens anders misschien 1 euro. Je mag als klant ook niet verwachten dat je, in ruil voor je geld, altijd een proper toilet krijgt. Je betaalt namelijk niet voor netheid, maar voor de dienst op zich: het gebruik van het toilet.

Meest gelezen