Uitvinder kapsalon overleden, gerecht is ook in Antwerpen in trek: “Veel populairder dan de klassieke kebabschotel”

Antwerpen -

De bedenker van het kapsalon (een bakje friet met vlees, groenten, saus en kaas) is niet meer. Afgelopen weekend overleed kapper Nataniël Gomes in zijn thuisstad Rotterdam. Zijn geest leeft echter voort in de honderdduizenden kapsalons die wereldwijd over de kebabtogen gaan. Ook in Antwerpen scheert het gerecht al enkele jaren hoge toppen. Maar waar ligt de bron van het Antwerpse kapsalon?

dvt

LEES OOK. De kapper die alles bij elkaar liet kappen: Nataniël Gomes (47) schonk de wereld het ‘kapsalon’

Volgens tipgevers werd het eerste kapsalon in Antwerpen geserveerd bij eethuis Yagmur in de Brederodestraat. In onze archieven vonden we hierover zelfs een recensie terug. Het eethuis zelf is anno 2023 al een tijdje weg uit de Brederodestraat. Alsof het lot ermee gemoeid is huist er op het oude adres vandaag een kapsalon, maar dan eentje waar je echt je haar kan laten knippen. Yagmur zou later aan de Sint-Bernardsesteenweg gevestigd geweest zijn, maar ook daar lijkt de zaak intussen verdwenen.

Muzzaffer en Mehmet met een authentiek kapsalon.© Patrick De Roo

Een andere zaak die al heel lang kapsalons serveert is Pita Ster aan de Waterpoort. Het etablissement bestaat al twintig jaar en heeft de opmars van het kapsalon dus van dichtbij meegemaakt. Eigenaars Mehmet en Muzzaffer reageren echter verbaasd wanneer we hun vertellen dat de bedenker van de populaire hap recent overleed. “We wisten eigenlijk ook niet dat het kapsalon door iemand werd bedacht”, klinkt het. Toegegeven, het klinkt ook allemaal wel een beetje vreemd. Mensen verwijzen toch ook nooit naar de uitvinder van macaroni met ham en kaas. Wel jammer, want die verdient eigenlijk wel een standbeeld.

© Patrick De Roo

Hoe dan ook is het kapsalon ontzettend populair bij de klanten van Pita Ster. “We verkopen dagelijks een vijftigtal kapsalons”, vertelt Muzaffer. “Het is vooral in trek bij mensen die wat minder honger hebben en geen volledige schotel willen bestellen. Het kapsalon werd de afgelopen jaren zelfs veel populairder dan de klassieke schotel,” vervolgt hij. Ondanks dat lichtere imago bevat een bescheiden kapsalon wel 1.500 à 1.800 kilocalorieën. In tegenstelling tot een klassieke schotel liggen die calorieën bij het kapsalon op een hoop in een aluminium bakje en niet per ingrediënt apart op je bord. Vooral de snelheid waarmee het zich laat eten lijkt de grootste troef.

Hoe maak je een kapsalon?

1. Alles begint met frietjes. Die vormen het fundament van een stevig kapsalon.

2. Daarop komt een laag vlees. Dat kan kebab van kip, varken of lam zijn. Fijnproevers zweren zelfs bij kipfilet omdat kebab het kapsalon nogal droog doet smaken.

3. Dat is echter buiten de saus gerekend. De oerklassieker is looksaus in combinatie met Samoerai.

4. Zodra het bedje van frieten, vlees en saus gespreid is, wordt het geheel toegdekt met enkele lapjes kaas. Daarna gaat het onder de gril.

5. Uiteraard is er ook aan onze gezondheid gedacht en worden na het grillen wat frisse groenten toegevoegd. Vlug nog wat kruiden erop en smullen maar!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners