Jean-Marie Dedecker: “Ik zit niet te wachten op een aanbod van N-VA, ik heb er al een”

Springt Lijst Dedecker in het gat dat Open Vld achterlaat? Business AM vroeg het aan Jean-Marie Dedecker zelf. Keert zijn partij terug op Vlaams of federaal niveau of blijft Dedecker, als burgemeester van Middelkerke, met LDD lokaal?


Beluister hier het volledige interview met Jean-Marie Dedecker:


Wat voorafging: Verschillende kranten, waaronder Het Laatste Nieuws en De Morgen, beweerden dat Jean-Marie Dedecker werkt aan een terugkeer van zijn Lijst Dedecker. De politicus zou zijn partij weer willen uitbouwen op Vlaams en federaal niveau.

  • “Op gezond rechts is er een groot gat ontstaan. Want de ideologie is compleet verraden geweest door de Open Vld en dat wordt ook niet ingevuld door een andere partij. N-VA is met een stukje van die ideologie gaan lopen, maar je ziet dat andere partijen ook nagenoeg op apegapen liggen. Enkel Vooruit op links heeft er wat bij gewonnen. En dat is dan ook nog ten koste van het linkse Groen. Wat het liberale gedachtegoed betreft, is er momenteel een open kans.”
  • “Open Vld is een kwarteeuw aan de macht en er is geen enkele belastingsdiscipline waarin we geen wereldkampioen zijn. We hebben de tweede hoogste belasting op kapitaal van Europa na Frankrijk, met 38 procent. Laat staan hoe sterk de vrije meningsuiting bijna maandelijks beknot wordt. Niet alles draait om het gendergedoe”, vindt Dedecker. “En wat is er gebeurd met het vrij ondernemerschap, zelfs in Vlaanderen? Ik noem Vlaanderen bijna de Sovjetunie op dit vlak.”

Aanbod van N-VA

  • Dedecker: “Ik zal nog geen uitspraken doen over of ik terugkom met Lijst Dedecker. Er wordt niet alleen aan mijn mouw getrokken, mijn arm wordt bijna uit de kom getrokken om terug te beginnen. Maar ik ben ook al op een prachtige gezegende leeftijd van 71 jaar. Vandaar dat het een tweespalt is. In 2007 was er ook een groot gat in de markt. Toen we dat opgevuld hadden, dachten we ook dat we naar economisch rechts zouden opschuiven. Maar dat is niet gebeurd. De uitdaging en de verleiding zijn groot.”
  • “Ik zit niet te wachten op een aanbod (van N-VA, red.). Ik heb dit aanbod. Het is mij te doen om de misnoegdheid van de huidige toestand. Ik twijfel of ik me nog een keer zo hard wil inspannen of niet. Dit gaat niet over een postje of een afdreiging om meer te krijgen van N-VA, totaal niet. Als ik nog politieke kameraden heb, dan is het bij de N-VA, Dan is het nog een Theo Francken of zo, dus daarover gaat het niet”, besluit de politicus.
Meer