Zelfs Rusland kan het niet langer ontkennen: 5 statistieken die aantonen dat de Russische economie echt instort

We hebben alles gelezen over de toestand van de Russische economie sinds de beslissing van Vladimir Poetin om Oekraïne binnen te vallen. De realiteit is dat de Russische economie in 2022 vrij goed stand heeft gehouden onder de westerse sancties. Maar sommigen hadden voorspeld dat de ineenstorting een kwestie van tijd zou zijn. We zijn er nu getuige van, in 2023.

Waarom is dit belangrijk?

Veel mensen zijn verrast door de weerstand van de Russische economie tegen de westerse sancties. Dit is grotendeels te verklaren door het vermogen van Moskou om nieuwe klanten te vinden, voornamelijk in India en China, voor zijn gas en olie, maar ook door de doordringbaarheid van de sancties. De realiteit van vandaag is heel anders: de Russische economie krimpt steeds meer, zoals de cijfers laten zien.

1. De roebel stort in

Na een aanhoudende inzinking van enkele maanden na de Russische invasie, herstelde de roebel zich vorig jaar aanzienlijk, zelfs tot ver boven de waarde van voor de invasie. Dit was het resultaat van een aangepast beleid van de Russische centrale bank. Op 24 juni 2022 bereikte de roebel met 0,185 roebel per dollar het hoogste punt in 5 jaar ten opzichte van de dollar.

Maar sindsdien is de Russische munt in vrije val. En de gebeurtenissen van juni 2023, tijdens de W

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer