seksueel misbruik

Pastoor Brakel en Lierde preventief geschorst na melding van seksueel misbruik

© getty/istock

De bisschop van Gent, Lode Van Hecke, heeft de pastoor van de parochie Brakel/Lierde preventief geschorst na een klacht bij het interdiocesane opvangpunt voor meldingen van seksueel misbruik. Dat bevestigt Peter Malfliet, de woordvoerder van de bisschop. De kerkelijke autoriteiten in Rome moeten een definitieve uitspraak doen.

red

Het slachtoffer – meerderjarig op het ogenblik van de feiten maar te omschrijven als een kwetsbaar persoon – ‘wenst geen klacht neer te leggen bij het gerecht en wil anoniem blijven’, meldt het bisdom in een persbericht. ‘De priester heeft de feiten bekend in gesprekken met vertegenwoordigers van het opvangpunt en met de bisschop. De bisschop heeft een decreet uitgevaardigd met maatregelen voor onmiddellijke schorsing van de priester.’

Dat het slachtoffer nadrukkelijk niet naar het gerecht wil, neemt volgens de woordvoerder van de bisschop van Gent niet weg dat er een kerkelijke procedure werd opgestart. Volgens de huidige maatregelen moet misbruik bij een meerderjarige kwetsbare persoon op dezelfde manier behandeld worden als bij een minderjarige.

Het dossier is overgemaakt aan de bevoegde kerkelijke autoriteiten in Rome. De woordvoerder kan geen timing geven voor een definitieve uitspraak. Tot dan blijft de priester in elk geval geschorst.