© Jelle Houwen

Spelend jongetje bedolven onder zand nadat put instort, redders waarschuwen: “Doe het alsjeblieft niet”

Op het strand van Nieuwpoort is een kindje dinsdagochtend om 10.30 uur bedolven geraakt onder het zand in een put. De hulpdiensten kwamen zeer snel ter plaatse, maar het kind was toen al bevrijd. “Het kindje werd na verzorging ter plaatse naar het ziekenhuis gebracht, de toestand is stabiel”, zegt Hélène Ingels van politiezone Westkust. De redders waarschuwen intussen voor het gevaar van het graven van putten. “Graaf er alsjeblieft geen, het kan slecht aflopen.”

lto
Bron: BELGA

Het incident deed zich om 10.30 uur voor, op het stuk strand tussen het Hendrikaplein en het Loodswezenplein in Nieuwpoort. Volgens de eerste informatie was een kind, een Franstalig jongetje van 8 jaar, aan het spelen in een diepe put op het strand en liep dat fout. Of het kind de put met tunnel zelf had gegraven is onduidelijk. In ieder geval stortte vermoedelijk een deel van de put in en werd het kind levend bedolven. Er was grote paniek omdat het kind dreigde te stikken. De hulpdiensten werden opgeroepen om het kind te bevrijden en kwamen massaal ter plaatse om het te bevrijden. (Lees verder onder de foto)

Het kind werd verzorgd door een MUG-arts en naar het ziekenhuis gebracht.© Stad Nieuwpoort

“De brandweer werd opgeroepen voor een geklemd persoon op een put op het strand”, zegt Kristof Louagie van brandweer Westhoek. “Bij aankomst van de brandweer en nog voor er kon gegraven worden, was het kind reeds bevrijd en lag het al in de ziekenwagen. De interventie was voor ons meteen afgelopen.”

Niet in levensgevaar

De ouders van het jongetje waren in afwachting van de hulpdiensten zelf beginnen graven, met de hulp van een groep redders. “Met een groep redders, iemand van het EHBO-team en mensen van het sportteam zijn we meteen ter plaatse gegaan”, zegt hoofdredder Thomas Ver Eecke (33). “Samen hebben we het kind uit de put gehaald. Het kind was ietwat verzwakt, maar door de goede zorgen van onze EHBO’er hebben we het kind bij bewustzijn gekregen.” (Lees verder onder de foto)

“Met een groep redders, iemand van het EHBO-team en mensen van het sportteam zijn we meteen ter plaatse gegaan”, zegt hoofdredder Thomas Ver Eecke (33).© JHM

Een MUG-arts ontfermde zich verder over het kind, waarna het met de ziekenwagen naar het ziekenhuis in Veurne werd gebracht. “Volgens onze informatie was het kind niet in levensgevaar toen het naar het ziekenhuis gebracht werd”, zegt Hélène Ingels van politiezone Westkust.

Redders waarschuwen

Hoofdredder Thomas Ver Eecke is blij met de goede afloop, maar waarschuwt voor het gevaar van putten. “Telkens ik een put zie, vraag ik de ouders of ze die willen dichtmaken. Want ook al is het niet diep, het zand kan gewoon instorten en kan het minuten duren vooraleer we er het kind terug kunnen uithalen. Dat zijn minuten dat het kind zonder zuurstof zit. Nu was het nipt, het mocht geen minuten langer duren, of we gingen waarschijnlijk een andere afloop gehad hebben. Dus doe het alsjeblieft niet, want het kan heel slecht aflopen.”

Hoofdredder Thomas Ver Eecke bij de dichtgemaakte put.© jhm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer