Steenokkerzeel krijgt staart van C-130:"Dit vliegtuig is hier vijftig jaar lang overgevlogen"

In Steenokkerzeel wordt eind deze zomer de staart van een C-130-vliegtuig rechtgezet. Het wordt een nieuw monument als eerbetoon aan het iconische transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht. 50 jaar lang was de militaire luchthaven van Melsbroek de thuisbasis van de C-130.  

Burgemeester Kurt Ryon (N-VA) had graag een volledige C-130 als aandenken naar Steenokkerzeel gehaald, maar met de staart van het vliegtuig is hij ook al tevreden. Met een speciaal transport werd het vliegtuigonderdeel intussen naar de gemeente gebracht. 

Iconisch transportvliegtuig

De komende weken wordt de staart van het vliegtuig rechtgezet om er een herdenkingsmonument van te maken, zegt Kurt Ryon : “Het monument zal zeker opvallen, want de staart van het vliegtuig is zeven en een halve meter hoog en zes meter breed. We gaan ook een infobord plaatsen met uitleg over de geschiedenis van dit iconische transportvliegtuig dat in december 2021 voor het laatst werd gebruikt door de Belgische Luchtmacht.”

Ook de plaats van het herdenkingsmonument is niet toevallig gekozen, aldus de burgemeester: “Het vliegtuigonderdeel krijgt een plaatsje in het centrum van Steenokkerzeel, in de bloemenweide naast het kerkhof. Een plek waar het vliegtuig bij de landing vaak is overgevlogen. Nu ligt de staart nog op de grond. We gaan hem zo snel mogelijk rechtzetten met een hijskraan. Het is een gevaarte dat veel wind neemt, dus dat werk moet door professionals gebeuren.”

 

Meest gelezen