Michael Freilich, Kamerlid voor N-VA
Jonas Roosens

N-VA vraagt parlementaire onderzoekscommissie naar Bpost: "Krijgen nog altijd geen antwoord op onze vragen" 

Oppositiepartij N-VA vraagt een parlementaire onderzoekscommissie over postbedrijf Bpost. Dat heeft N-VA-Kamerlid Michael Freilich vanmiddag bekend gemaakt. Al maanden is er ophef over subsidies die Bpost krijgt om kranten en tijdschriften te bezorgen. Eerder vroeg ook Vlaams Belang al om een onderzoekcommissie. Open VLD wil de top van Bpost dan weer opnieuw horen in het parlement. 

Vanmorgen werd een boek gepubliceerd over de subsidies die Bpost krijgt. Daarin is sprake van een bezwarende nota die toegeschreven wordt aan de voormalige CEO van Bpost, Dirk Tirez. Tirez werd eind 2022 ontslagen omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van manipulatie van subsidies die Bpost krijgt voor de krantenbezorging. In de nota wordt uitgelegd hoe Bpost honderden miljoenen te veel aan subsidies zou hebben gekregen voor verschillende contracten met de federale overheid. 

N-VA vraagt onderzoekscommissie

N-VA grijpt de publicatie van het boek nu aan om een parlementaire onderzoekscommissie te vragen naar Bpost. Die onderzoekscommissie zou de verschillende aanbestedingen kunnen onderzoeken die bepalen wie de subsidies voor krantenbezorging krijgt. N-VA pleit er al jaren voor om die subsidies gewoonweg te schrappen en Bpost te privatiseren. De partij wil ook nog steeds dat de voorzitter van de raad van bestuur bij Bpost opstapt. 

Daarnaast wil N-VA kijken of Bpost minder belastingen moet betalen op het loon van medewerkers dan andere postbedrijven. Dat zou voor oneerlijke concurrentie kunnen zorgen in de pakjesmarkt, gelooft N-VA. Tot slot wil de partij ook dat het parlement zelf andere contracten kan onderzoeken die de federale overheid heeft met Bpost. 

De partij stoort zich aan de beperkte informatie die het blijft krijgen van het postbedrijf. Zo zwaaide Freilich met een antwoord van staatssecretaris Mathieu Michel (MR) op een vraag van de N-VA. Daarin schrijft Michel zelf dat Bpost "tot op heden slechts een deel van de informatie verstrekt" aan het BIPT, de regulator van de postmarkt. Staatssecretaris Michel is bevoegd voor die regulator. 

Meerderheid nodig

Ook oppositiepartij Vlaams Belang vroeg eerder al een onderzoekscommissie naar Bpost. Het is voorlopig niet duidelijk of de twee oppositiepartijen ook de vereiste meerderheid kunnen vinden om zo'n commissie op te richten.

CD&V zegt dat het eerst binnen de regering zal overleggen, maar op zich geen bezwaar heeft. Open VLD wil in eerste instantie opnieuw de top van Bpost uitnodigen in de Kamer, maar sluit andere pistes zoals een onderzoekscommissie niet uit. Groen, de partij van minister van Post Petra De Sutter, wil dan weer wachten tot N-VA de formele vraag heeft ingediend voor de onderzoekscommissie. Die wordt verwacht bij het begin van het nieuwe parlementaire jaar in september. 

Meest gelezen