N-VA wil parlementaire onderzoekscommissie naar bpost

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Oppositiepartij N-VA wil dat in de schoot van de Kamer een parlementaire onderzoekscommissie naar bpost wordt opgericht. Die moet niet alleen de toekenning van de veelbesproken krantenconcessies in detail onderzoeken, maar ook de sociale voorwaarden die gelden voor de medewerkers van bpost, de verschillende contracten die het postbedrijf met de overheid afgesloten heeft en andere dossiers.

mts
Bron: BELGA

“We zien dat het bij bpost nog altijd ‘business as usual’ is” zegt N-VA-Kamerlid Michael Freilich. “Het BIPT, het parlement en zelfs de minister krijgen geen antwoorden op de vragen die worden gesteld.”

Bpost zit al bijna een jaar in het oog van de storm. Voormalig CEO Dirk Tirez en twee topmedewerkers werden ontslagen naar aanleiding van mogelijke onregelmatigheden bij de toekenning van het eerste contract voor de bedeling van kranten en tijdschriften. De regering liet een audit uitvoeren naar die concessie, maar in april kwamen ook drie andere contracten in het vizier. Even later was er ook de commotie over de gedetacheerde experts van bpost die op het kabinet van vicepremier en voogdijminister Petra De Sutter (Groen) aan de slag waren.

Volgens Kamerlid Freilich trekt de gevoerde audit een mistgordijn op en blijven vele vragen onbeantwoord. Daarenboven krijgt toezichthouder BIPT geen antwoorden op zijn vragen in het kader van zijn onderzoek naar de grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten. “Het BIPT is kwaad”, leert Freilich uit het antwoord op een parlementaire vraag. Ook over andere dossiers blijft bpost volgens hem een gebrek aan transparantie tentoonspreiden. “Je verzint het niet, of er is altijd wel iets.”

Om eindelijk opheldering te krijgen over alle “fraudedossiers” vraagt Freilich nu dat de Kamer de installatie van een parlementaire onderzoekscommissie goedkeurt. Hij zal de vraag bij het begin van het nieuwe politieke jaar, eind september, voorleggen aan de andere fracties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen