Strooi je best roze himalayazout, (Keltisch) zeezout of gewoon tafelzout over je gerechten? Diëtist duidt de gezondheidsvoor- en nadelen
Tafelzout vervangen door roze himalayazout ziet er misschien ‘mooier’ uit op je gerecht, maar is het ook echt gezonder zoals soms wordt beweerd? Diëtist Desiré van der Kruk legt uit hoe verschillende soorten zout gemaakt worden én welke voedingswaarden ze bevatten. Welke komt als meest gezonde winnaar naar voor?
Keukenzout
Keukenzout is het gekorrelde witte zout dat in de meeste zoutvaatjes zit, en ook gekend staat als tafelzout. Het wordt gewonnen uit ondergrondse zoutlagen en zwaar bewerkt om onzuiverheden te verwijderen, waardoor eveneens mineralen verloren gaan. Vervolgens wordt het heel fijn gemalen.
Uiteindelijk zullen producenten er ook het mineraal jodium aan toevoegen. Dit gebeurt al sinds 1924, om de medische aandoeningen struma en hypothyreoïdie te voorkomen. Die worden veroorzaakt door een tekort aan jodium. Tafelzout bevat daarnaast vaak een middel tegen klonteren, zoals calciumsilicaat.
Zeezout
Zoals de naam al doet vermoeden, winnen we zeezout door zeewater te verdampen. Het zout dat vervolgens overblijft, wordt niet of nauwelijks bewerkt, waardoor sporen van mineralen als calcium, kalium en magnesium behouden blijven. Hoewel minder bewerkte zouten kleine hoeveelheden mineralen bevatten, is die hoeveelheid niet voldoende om een substantieel gezondheidsvoordeel te bieden. Vooral de smaak is bepalend bij de keuze tussen verschillende zouten.
Keltisch zeezout kan iéts minder natrium bevatten dan tafelzout, afhankelijk van het merk.
Keltisch zeezout
Keltisch zeezout wordt geoogst voor de kust van Bretagne in Frankrijk. Zoals al het zeezout bevat ook Keltisch zeezout mineralen, in dit geval voornamelijk magnesium, fosfor en calcium. Het kán iets minder natrium bevatten dan tafelzout, afhankelijk van het merk.
Roze himalayazout
Dit zout is van nature roze van kleur en wordt gewonnen in de buurt van de Himalaya in Pakistan. Net als zeezout is het minder bewerkt en vermalen, waardoor de kristallen groter zijn en nog kleine hoeveelheden mineralen bevatten, waaronder ijzer, calcium, kalium en magnesium.
Wat zijn de voor- en nadelen van zout?
Als je die soorten zout naast elkaar zet, zie je dat er niet echt een groot verschil is. Wat maakt (te veel) zout dan -ongezond? “Overmatig zoutgebruik is niet goed voor je omdat zout natrium bevat. Eigenlijk is de hoeveelheid natrium in alle zoutsoorten gelijk. De gezondheidsnadelen zijn dan ook dezelfde voor alle zoutsoorten.”
“Te veel zout kan leiden tot nierziektes. Dit komt omdat je nieren de hoeveelheid zout in je lichaam regelen. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt, moeten je nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. En dat harde werken kan je nieren beschadigen. Indien dit harde werk niet lukt, blijft er te veel natrium in je lichaam achter. En dan houdt je lichaamsvocht vast, met als gevolg: dorst, oedeem en een hoge bloeddruk.”
De hoeveelheid mineralen is in elke soort zout miniem, ook in Keltisch zeezout en himalayazout.
“In zout zitten mineralen. Maar de hoeveelheid mineralen is, ook in Keltisch zeezout en himalayazout, zo miniscuul dat het niet echt iets doet voor je algehele gezondheid. Wel dragen ze bij aan de smaak van zout. Maar wil je meer mineralen binnenkrijgen, dan kan je beter een stuk groente of fruit eten.”
“Welk type zout je ook lekker vindt: gebruik het met mate”, adviseert van der Kruk. “Volgens gezondheidsrichtlijnen dien je je natriuminname te beperken tot minder dan 2.400 milligram per dag. Dat is ongeveer hoeveel natrium er in drie theelepels keukenzout zit,” besluit de diëtiste.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
-
PREMIUM
Is kombucha gezonder dan frisdrank? En is het echt goed voor de darmen? Diëtist scheidt feiten van fabels over het hippe theedrankje
Van in de supermarkt tot in de lokale koffiebar of zelfs als alcoholvrije optie op restaurant: je komt kombucha vandaag overal tegen. Maar hoe kies je de beste versie van de theedrank? Kan het je spijsvertering bevorderen of diabetes verhelpen? En is dit écht gezonder dan frisdrank zoals sommige fans beweren? Diëtiste Sanne Mouha scheidt de waarheid van opgeklopte marketingpraatjes. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven