Met dit wansmakelijke ingrediënt maken ze Fristi, snoepjes of zelfs tomatensaus roze
Fristi, snoepjes, en roze koeken: we weten allemaal dat die kleur roos niet vanzelf bij het product belandt. Maar hoe komt het dat die voeding roos ziet? “Deze producten worden gekleurd met de restjes van luizen”, klinkt het bij voedingsprofessor Bruno De Meulenaer. Hoe (on)gezond is dat? En kan je op het etiket makkelijk zien of een voedingsmiddel deze beestjes bevat? Samen met toxicoloog Jan Tytgat legt hij uit hoe dat komt én wat dat met je lichaam doet.
“Het draait hier allemaal rond de stof karmijnzuur”, vertelt professor De Meulenaer. “Deze kleurstof is ideaal om voedingsmiddelen een felrode of felroze gloed te geven, en is daarom enorm geliefd bij producenten. Er is één keerzijde aan verbonden: om deze stof te verkrijgen, heb je grote hoeveelheden vrouwelijke cochenilleluizen nodig.”
Om 1 kilo karmijnzuur te produceren, moet je naar schatting 150.000 luizen verzamelen. De insecten, die vooral in Latijns-Amerikaanse landen voorkomen, worden daarom in grote hoeveelheden van planten geschraapt. Vervolgens worden ze gedood, gedroogd en geplet.
“De makers gebruiken voor alle duidelijkheid wel alleen het sap van de insecten als kleurstof”, vervolgt De Meulenaer. “Het is niet zo dat je de pootjes van een luis zal terugvinden in karmijnzuur.” Maar voor vegetariërs of mensen met een bepaalde religie kan dat dus problematisch zijn. ProVeg, de vereniging die pleit voor meer plantaardig voedsel, raadt daarom aan om bietensap te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld je gebak roze kleuren zonder dierlijke toevoegingen. “Al is deze stof wel een stuk minder stabiel”, zegt De Meulenaer. “Het is voor grote producenten niet zo evident om die zomaar te gebruiken in hun producten.”
Hoe kan je karmijnzuur herkennen?
“Als je een ingrediëntenlijst bekijkt, kan je zien welke stoffen aan een product zijn toegevoegd.”, vertelt De Meulenaer. “De kleurstof karmijnzuur kan je makkelijk herkennen aan het E-nummer E120.“ De lijst van voedingsmiddelen waarin de stof mag gebruikt worden is erg lang. Denk aan roze koeken, yoghurt, winegums, lolly's, rode M&M’s, kant- en klare tomatensoep en Fristi. Verder wordt de kleurstof ook gebruikt in verf en cosmetica zoals lippenstift, lipgloss, nagellak en oogschaduw.
Is het ongezond?
“De aanvaardbare dagelijkse inname van karmijnzuur bedraagt 5 mg per kilogram lichaamsgewicht”, stelt toxicoloog Jan Tytgat. “Als je dat als volwassene wil overschrijden, moet je al liters Fristi drinken. De kans is dus miniem dat je er lichamelijke problemen van zal ondervinden.” Bepaalde studies tonen wel aan dat karmijnzuur mogelijk voor een verhoogde hyperactiviteit bij kinderen zou kunnen zorgen. Maar dat is nogmaals enkel bij inname van grote hoeveelheden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
Granola lijkt gezond, maar niet elke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft tien granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?