© Reuters

Is de Tour beslist? Fenomenale Jonas Vingegaard zet Tadej Pogacar op bijna twee minuten na tijdrit, alleen grote kanonnen sneller dan Wout van Aert

Jonas Vingegaard heeft de zestiende etappe in de Tour gewonnen na een fenomenale tijdrit. De Deen van Jumbo-Visma was tussen Passy en Combloux 1’38” sneller dan zijn voornaamste concurrent Tadej Pogacar en neemt zo een stevige optie op Tourwinst. Wout van Aert werd knap derde.

Maxime Caeyman

Geel: Jonas Vingegaard (Den)

Groen: Jasper Philipsen (Bel)

Bolletjes: Giulio Ciccone (Ita)

Wit: Tadej Pogacar (Slo)

Hoe kwam de zege tot stand?

De tijdrit was slechts 22,4 kilometer lang, maar met meer dan zeshonderd hoogtemeters was dit parcours op papier eerder iets voor de klassementsmannen met een goede tijdrit in de benen dan voor de pure tijdritspecialisten zoals een Wout van Aert. De laatste vijf kilometer van de tijdrit liepen stevig op en dus was de hamvraag voor aanvang: wie wisselt van de tijdritfiets naar de gewone fiets en wie legt de steile slotkilometers af met de tijdritfiets?

De eerste richttijd werd wel neergezet door een echte hardrijder. Rémi Cavagna klokte af in 35’42”, een tijd waarmee hij lange tijd in de hot seat mocht zitten. De Fransman moest uiteindelijk plaatsruimen toen Van Aert zijn tijdrit had afgewerkt, want onze landgenoot dook vijftien seconden onder de tijd van de Franse kampioen tijdrijden.

Maar al snel werd duidelijk dat het voor de ritzege tussen Pogacar en Vingegaard zou gaan. Bij het eerste tussenpunt blies Pogacar de tijd van Van Aert en co weg, maar het antwoord van Vingegaard was verschroeiend: de Deen was nog eens 16 seconden sneller dan zijn grote concurrent. Die lijn werd ook in het tweede deel van de tijdrit doorgetrokken. Bij het tweede tussenpunt, aan de voet van de Côte de Domancy liep Vingegaard al 31 seconden uit op Pogacar.

Pogacar wisselde voor de slotklim wel nog van fiets. Zou dat nog zoden aan de dijk brengen voor de Sloveen? Het antwoord was neen, integendeel. Vingegaard - die wel gewoon op zijn tijdritfiets de slotkilometers afwerken - reed een fenomenale slotklim, waarin hij nog eens een minuut extra pakte op Pogacar. Vingegaard was over 22,4 kilometer maar liefst 1’38” seconden sneller dan zijn Sloveense concurrent. Een uppercut van jewelste.

Wat deden de Belgen?

De eerste Belg die zich liet opmerken was Dries Devenyns. De renner van Soudal Quick-Step - die gisteren aankondigde na dit seizoen zijn fiets aan de haak te hangen - mocht zelfs even plaatsnemen in de hot seat toen hij de snelste tijd aan de meet had, al was dat maar van korte duur. Victor Campenaerts maakt er geen geheim van niet meer te focussen op het tijdrijden en hij speelde vandaag dan ook geen rol van betekenis. En dus was het vanuit Belgisch oogpunt uitkijken naar Van Aert.

Binnen het kamp van Jumbo-Visma gaven ze vooraf aan dat voor Van Aert de tijdrit net iets te lastig was om een gooi te doen naar de ritzege. Aan het eerste tussenpunt, na zeven voornamelijk oplopende kilometers, klokte Van Aert op dat moment de derde tijd af, op één seconden van Cavagna. Aan het tweede tussenpunt, dat voorafgegaan werd door het makkelijkst lopende deel van de tijdrit, moest onze landgenoot achttien seconden toegeven. Een mindere dag voor Van Aert of maakte het deel uit van het vooropgestelde pacing plan? Het werd het tweede, want de renner van Jumbo-Visma reed de Côte de Domancy razendsnel op en was aan de aankomst vijftien seconden sneller dan Cavagna, goed voor de toptijd op dat moment.

De hoop op de ritzege mocht Van Aert echter al snel opbergen toen Pogacar en Vingegaard aan het eerste tussenpunt passeerden. Meer dan een derde plaats zat er vandaag niet in voor Van Aert, die 2’51” trager was dan zijn Deense ploeggenoot.

Van Aert mocht in de tijdrit in zijn driekleur rijden.© BELGA

Wat deden de favorieten?

Vingegaard deelde een mokerslag uit aan Pogacar, achter de twee tenoren was Pello Bilbao de beste klassementsrenners, al moest ook hij 2’55” seconden toegeven op Vingegaard. Ook Simon Yates en Adam Yates reden een knappe tijdrit en kwamen zelfs in de buurt van de tijd van Van Aert, maar eindigden toch op meer dan drie minuten van de gele trui. De minste tijdrijder der klassementsrenners vandaag was Jai Hindley, die niet verder kwam dan een 24ste plaats op 4’37”. Carlos Rodríguez reed met een twaalfde tijd een redelijke tijdrit, maar moet de derde plaats in het algemeen klassement wel laten aan Adam Yates.

Verder nog iets dat u moet weten?

* Bij Movistar zijn ze nog net met genoeg renners om na het avondmaal te kaarten, want met Matteo Jorgenson verliezen ze al hun vierde pion in deze Tour. De Amerikaan ging niet meer van start in de tijdrit wegens een spierblessure aan zijn linkerdij en pijn aan het zitvlak. Met Jorgenson verliest de Tour een smaakmaker. Hij reed zich vooral in de rit met aankomst op de Puy de Dôme in de kijker, door een solo van vijftig kilometer bijna tot een goed einde te brengen. In de twaalfde rit, gewonnen door Ion Izagirre, eindigde Jorgenson derde.

* De renners van Team dsm-firmenich hebben er tot nog toe een bleke Tour opzitten, maar vandaag lieten ze zich wel opmerken. In negatieve zin weliswaar. Sam Welsford en Alex Edmondson waren niet bij de les en kwamen (enkele tellen) te laat aan de start, John Degenkolb en Nils Eekhoff vertrokken wel op tijd voor hun tijdrit maar gingen in de eerste bocht al onderuit. Gelukkig voor hen zonder al te veel erg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

* Ook Victor Lafay, de man die op dag twee Van Aert in San Sebastian van de zege hield, maakte van dichtbij kennis met het asfalt. De Fransman reed de laatste hectometers richting aankomst aan een gezapig tempo, tot zijn materiaal hem in de steek liet en hij tegen de grond ging. Lafay verloor er zijn glimlach niet mee en jutte het publiek zelfs nog even op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

* Naast de strijd om de ritzege en gele trui stond er vandaag nog iets op het spel: het bergklassement. Giulio Ciccone was trotse drager van de bolletjestrui, Neilson Powless stond voor de tijdrit tweede in het bergklassement met evenveel punten. Op het parcours lag één gecategoriseerde beklimming - de Côte de Domancy van tweede categorie -, waar de renner met de snelste klimtijd vijf bergpunten kreeg. Powless zette alles op alles en startte daarom zelfs met een gewone fiets. De Amerikaan zette op de klim een tijd van 7’14” neer, Ciccone dook daar met 6’44” nog onder en pakte de vijf bergpunten. Een ontketende Vingegaard zette de tweede tijd neer en mocht zo nog eens drie bergpunten op zijn conto bijschrijven.

* Alexis Renard werkte zijn tijdrit 10’46” trager af dan Jonas Vingegaard, terwijl de tijdslimiet lag op… 10’45”. De Fransman, die onderweg ten val kwam, finishte dus buiten tijd. Benieuwd of Renard zijn valiezen mag pakken of toch nog opgevist zal worden.

Uitslag:

1. Jonas Vingegaard in 32:36

2. Tadej Pogacar +1:38

3. Wout van Aert +2:51

4. Pello Bilbao +2:55

5. Simon Yates +2:58

6. Rémi Cavagna +3:06

7. Adam Yates +3:12

8. Mattias Skjelmose +3:21

9. Mads Pedersen +3:31

10. David Gaudu +3:31

Stand:

1. Jonas Vingegaard

2. Tadej Pogacar + 1’48”

3. Adam Yates +8’52”

4. Carlos Rodriguez + 8’57”

5. Jai Hindley 11’15”

6. Sepp Kuss 12’56”

7. Pello Bilbao 13’06”

8. Simon Yates 13’46”

9. David Gaudu 17’38”

10. Felix Gall 18’19”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer