Midjourney AI-gegenereerd beeld. Prompt door HLN.
Volledig scherm
PREMIUM
Midjourney AI-gegenereerd beeld. Prompt door HLN. © Midjourney/HLN

OESO waarschuwt voor ‘AI-revolutie’: 26 procent van alle jobs in België loopt gevaar

26 procent van de jobs in België dreigt vervangen te worden door artificiële intelligentie (AI). Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Over welke jobs gaat het? En kunnen we de kennis van ingenieurs en dokters dan zomaar inwisselen met AI? OESO-econoom Stijn Broecke is er niet helemaal gerust in: “Het gaat zo snel dat we heel goed moeten nadenken welke jobs we willen overlaten aan AI en welke niet.”

65 reacties

  • eric eraly

    6 maanden geleden
    AI kan dan eindelijk 90% van de zo geweldig productieve ambtenarij vervangen, hetgeen de burgers ten goede komt. Alles gaat veel sneller, zonder fouten en miljarden belastingsgeld dat terug naar de burgers kan gaan!
  • Argus Vercauteren

    9 maanden geleden
    AI bedreigt tal van jobs: taxi- en vrachtwagenchauffeurs (Volvo ontwikkelde een elektrische zelfrijdende vrachtwagen Vera), magazijnbediendes, kassamedewerkers, bankbediendes.. In de Japanse horeca schakelt men al robots in. Onlangs werd het nieuws in India gepresenteerd door een virtuele nieuwslezeres. AI brengt de werkgever niets dan voordelen: geen personeelskosten (AI is nooit ziek) en snelheid. R. Branson voorspelt dat de gewone werkweek zal verdwijnen (jobs delen, weekend van 3 à 4 dagen).
  • Patrick Feyaerts

    9 maanden geleden
    Vermits we een ruim tekort hebben aan huisdokter me, zal het met het “jobverlies” daar wel loslopen.
  • Paul van de velde

    9 maanden geleden
    Hoeveel personen heeft de computer opgeleverd die werkloos zijn? Het merendeel van de werkenden zit nu achter een computer. ALLES staat in dienst van de computer. In de toekomst met AI zullen de personen die een technische vak studeren waar nog handenarbeid aan te pas komt de meeste kansen hebben.
  • Marc Huyghebaert

    9 maanden geleden
    Toen de computer er kwam werd net hetzelfde gezegd en er kwamen net jobs bij. Ik verwelkom A.i. het is er, blijft er en zal zijn weg vinden. Jobs zullen gewoon anders worden