Nicolas Maeterlinck

Minister-president Jambon (N-VA): "Ambitie om stikstofdecreet nog voor verkiezingen te stemmen"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil nog voor de verkiezingen het stikstofakkoord volledig rond hebben. Afgelopen vrijdag wilde regeringspartij CD&V niet akkoord gaan omdat er nog geen onderzoek naar de milieueffecten van het stikstofakkoord is opgestart. Toen bleek namelijk dat er nog geen bedrijf was gevonden om een milieueffectenrapport (MER) op te stellen.

In de commissie Algemeen Beleid van het Vlaams Parlement hebben de oppositiepartijen vanmiddag de bevoegde ministers aan de tand gevoeld over de stikstofcrisis binnen de Vlaamse regering. 

Terwijl de Vlaamse regering op 10 maart naar buiten kwam met een akkoord om de stikstofuitstoot in Vlaanderen drastisch te doen dalen, is het de regering vier maanden later nog altijd niet gelukt om deze afspraken vast te leggen in een decreet.

Dat bleek de afgelopen dagen heel pijnlijk. Nadat regeringspartner CD&V vrijdag tijdens de ministerraad weigerde haar ontwerp van stikstofdecreet goed te keuren, vaardigde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandag een aantal ministeriële instructies uit.

Dat is alleen maar om chaos te vermijden, zo benadrukte Demir vanmiddag in het Vlaams Parlement. Liever zou ze ook een decreet zien, maar dat is dus nog niet voor meteen.

Wanneer zal dat decreet dan voorgelegd aan het parlement: voor of na verkiezingen? Dat vroeg Jos D’haese van oppositiepartij PVDA zich af. In een antwoord op deze vraag zei minister-president Jan Jambon dat het zijn ambitie is om het decreet nog voor de verkiezingen te laten stemmen door het parlement.

Geen gegadigden voor MER

Probleem is, zo zei Jambon vanmiddag, dat er twee procedures moeten samenkomen voor het decreet aan parlement kan worden voorgelegd: de programmatische aanpak stikstof (PAS, oftewel het plan om de stikstofuitstoot terug te dringen) en het milieueffectenrapport (MER) dat daarover moet worden opgesteld. 

Wat bleek vrijdag nu? Dat geen enkel bedrijf zich had aangemeld om dat milieueffectenrapport op te maken. “We hadden er geen rekening mee gehouden dat er zich geen bureau zou aandienen om dit te doen”, geeft Jambon toe.

En er was binnen de regering geen consensus om door te gaan zonder dat die MER-procedure is opgestart. Dus is men genoodzaakt dit opnieuw te doen. Minister Demir zegt dat de Vlaamse regering deze week een nieuwe aanbesteding zal doen, waarop gespecialiseerde onderzoeksbureaus dan kunnen intekenen. Het is nu de vraag of dit zal gebeuren.

Jan Jambon beloofde alvast het decreet te blijven agenderen. "Het decreet zal op de agenda van de regering blijven staan. We verliezen wat tijd, en dat is te betreuren, maar het is ook niet meer dan dat."

BEKIJK - Veel Vlaamse ministers vanmiddag in de Commissie Algemeen Beleid van het Vlaams Parlement om over het stikstofdossier te praten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen