De kinderopvang is gepland op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van Group Bruno op Genk-Zuid in Bilzen.© Johnny Geurts

Komt er een kinderdagverblijf op Genk-Zuid? “Onderzoek is nodig want peuters en baby’s kunnen in noodsituatie niet zelf evacueren”

Bilzen/Genk -

Group Bruno wil vanaf 1 oktober een kinderopvang openen op de eerste verdieping van het hoofdkantoor in Bilzen. Maar de stad Bilzen heeft vragen bij de locatie, pal in het midden van een bedrijventerrein.

Johnny Geurts

Kinderopvang is voor heel wat Limburgse werknemers een probleem en dus ook voor de werkgever. Vanaf 1 oktober wil de Group Bruno in het eigen hoofkantoor op het bedrijventerrein in de Kruisbosstraat in Bilzen een eigen opvang openen, samen met Ferm. “We merken dat werkzoekenden die bij ons een opleiding volgen, vaak geen opvang vinden voor hun kinderen”, opent zaakvoerder Angelo Bruno. “Om daar een antwoord op te bieden willen we zelf een kinderdagverblijf inrichten op de eerste verdieping van ons hoofdgebouw. Wij zorgen voor de accommodatie en Ferm voor de organisatie. In een ruimte van 600 m² vangen we 36 kinderen op. Zes plaatsen zijn voorbehouden voor mensen die bij ons een opleiding volgen. Ook voor de bedrijven op de bedrijvenzone waar vele jonge papa’s en mama’s werken lijkt me dit een welgekomen oplossing. Alle vergunningen zijn ondertussen in orde.”

LEES OOK. Limburgse bedrijven willen zelf kinderopvang organiseren, maar weten niet hoe

Of het kinderdagverblijf er komt op het bedrijventerrein hangt af van de verdere veiligheidsonderzoeken© Johnny Geurts

Verrast

De Stad Bilzen is blij met extra opvang, maar heeft toch bedenkingen bij deze plannen. “Bijkomende plaatsen zijn zeker welkom”, opent schepen Guy Sillen (ToB). “Toch ben ik wel verrast door deze aankondiging. Om van dit gebouw een kinderopvang te maken, zijn immers el verbouwingen en bestemmingswijzigingen nodig. En die zijn vergunningsplichtig. Er zijn enkele voorbesprekingen geweest, maar er is nog geen dossier ingediend. Laat staan dat de stad Bilzen een vergunning heeft afgeleverd”, stelt schepen Sillen.

Veiligheidsadviezen

Het pand ligt op Genk-Zuid, het grootste bedrijventerrein van Limburg. “In deze buurt liggen enkele bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, verwerken of opslaan. Ik begrijp dat men de combinatie werk en kinderopvang makkelijker wil maken en we hebben inderdaad nood aan bijkomende opvanginitiatieven. Maar de veiligheid en gezondheid van kleine kinderen primeren te allen tijde. Deze twee elementen moeten gegarandeerd zijn. Kleine kinderen en baby’s kunnen immers niet zelfstandig evacueren bij een noodsituatie. Het is belangrijk dat eerst de veiligheidsrisico’s goed worden onderzocht. Daarvoor dient net de vergunningsprocedure. We hebben alvast enkele belangrijke veiligheidsadviezen opgevraagd. Omgekeerd is het ook zo dat de aanwezige bedrijven op het bedrijventerrein niet in de problemen mogen komen door de aanwezigheid van de kinderopvang. Door daar een kinderdagverblijf te vestigen, zullen er in de toekomst misschien minder mogelijkheden zijn omdat de veiligheidsrisico’s extra beperkt moeten blijven”, besluit Sillen.

Jobdag

Toch kan Bilzen zeker enkele extra opvanginitiatieven gebruiken. “Er zijn momenteel zo’n 45 onthaalouders en twee kinderdagverblijven. Vooral in Bilzen-centrum, Beverst en Munsterbilzen is er nog een tekort aan opvang. Het concept van Group Bruno is zeker het onderzoeken waard. Verder advies van verschillende diensten, zoals het Agentschap Opgroeien, brandweer en Kind en Gezin zullen moeten uitwijzen of er een vergunning wordt afgeleverd. Met Ferm als partner is er alleszins garantie op kwaliteitsvolle opvang”, zegt schepen van Opvang Griet Mebis (BB).

De oproep van de stad naar nieuwe onthaalouders heeft overigens ook vruchten afgeworpen. “Zo komt er een nieuwe zelfstandige opvang in Merem, die stelselmatig zal groeien tot 18 opvangplekken en ook het Warm Nestje wil uitgroeien naar 24 opvangplekken voor kindjes”, aldus nog Mebis. “Weldra volgt er nog een jobdag voor toekomstige onthaalouders. Om het beroep aantrekkelijker te maken geven we sinds vorig jaar een startpremie van 150 euro per voltijds opengestelde opvangplaats voor wie in Bilzen een nieuwe kinderopvanglocatie opent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer