De StandaardSeksueel misbruik

‘Slachtoffers willen vooral de erkenning van de Kerk’

De kerk van Brakel.© belga

Na een melding van seksueel misbruik is de pastoor van Brakel en Lierde preventief geschorst. Het kerkelijk onderzoek loopt nog, maar de priester heeft de feiten bekend. Het slachtoffer wil anoniem blijven en dient geen klacht in bij het parket.

Kubra Mayda

De bisschop van Gent Lode Van Hecke heeft de 71-jarige pastoor van Brakel en Lierde preventief geschorst na een klacht bij het interdiocesane opvangpunt voor meldingen van seksueel misbruik. Het gaat om feiten die dateren van 2017, een jaar nadat Alain B. er aangesteld was als pastoor.

Het slachtoffer was op het ogenblik van de feiten meerderjarig, maar wordt door het interdiocesane opvangpunt omschreven als ‘een kwetsbaar persoon’. Wat dat precies betekent, kan de woordvoerder van het Gentse bisdom, Peter Malfliet, niet vertellen. ‘Het Vaticaan heeft de procedures voor seksueel misbruik afgelopen maart verscherpt, waardoor slachtoffers die meerderjarig en kwetsbaar zijn, behandeld worden als minderjarigen.’ Het Vaticaan zelf beschrijft ‘kwetsbare volwassenen’ in de nieuwe wet als ‘elke persoon in een toestand van fysieke of mentale handicap die hun vermogen om weerstand te bieden beperkt’.

Het bisdom zou bij het slachtoffer aangedrongen hebben om een klacht in te dienen bij het parket, maar dat zou het slachtoffer niet gewild hebben. De persoon wenst ook anoniem te blijven. ‘De persoon in kwestie wil geen financiële schadevergoeding, maar wel de erkenning van de kerk dat de feiten hebben plaatsgevonden.’ Momenteel loopt er een kerkelijk onderzoek bij de onafhankelijke instanties van het Vaticaan. Wanneer de definitieve uitspraak zal vallen, kan Malfliet niet zeggen. Het parket van Oost-Vlaanderen laat in een reactie weten dat er geen klacht over de pastoor is, maar sluit niet uit dat het parket zelf een onderzoek kan opstarten.

De priester heeft de feiten bekend in gesprekken met vertegenwoordigers van het opvangpunt en met de bisschop. De bisschop heeft een decreet uitgevaardigd met maatregelen voor onmiddellijke schorsing van de priester. De beslissing werd maandag genomen. Volgens Malfliet was de parochie ‘verbijsterd’.

Erkenning van de kerk

Het is niet uitzonderlijk dat slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk geen klacht bij het parket indienen, zegt Manu Keirse. Keirse is voorzitter van de stichting Dignity, die instaat voor de opvang van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.

‘In de meeste gevallen zijn de feiten al verjaard. Daarnaast zien we dat slachtoffers vooral de erkenning van de kerk willen voor wat hen is overkomen. In een gerechtelijke context zal het, wegens een gebrek aan bewijs, woord tegen woord zijn, waardoor de zaak geseponeerd zou worden.’

De meldingen die bij de kerk komen, worden volgens Keirse ‘in de meeste gevallen geloofd’. ‘Het gebeurt bijna nooit dat we een slachtoffer niet geloven.’

Nieuwe meldingen

Het aantal nieuwe meldingen dat van 30 juni 2022 tot vandaag zijn binnengekomen bij het meldpunt, staat vandaag op 47. Het jaar daarvoor lag het totaal op 84 meldingen. Daarvan werden dertien dossiers doorverwezen naar Justitie, omdat de verjaring van de feiten niet duidelijk was of omdat de dader alsnog een risico zou kunnen vormen.

Het aantal meldingen is gestegen in vergelijking met 2018 en 2019. Toen lag het totaal van die twee jaar samen op 64. ‘In veel gevallen gaat het om verjaarde feiten en kunnen de zaken niet meer voor de rechtbank komen’, gaat Keirse verder. Keirse zegt dat die stijging te maken heeft met een toename van meldingen uit Franstalig België. Van het huidige aantal meldingen zijn driekwart Franstalig. ‘De jaren voordien ging het om 80 procent Nederlandstalige meldingen’.