Cammotion

Kansarmoede in Genk blijft dalen: op zeven jaar tijd van 30 naar 20 procent van de inwoners 

De kansarmoede in Genk gaat al zeven jaar in dalende lijn. In 2016 zaten nog bijna 1 op 3 mensen in de kansarmoede, vorig jaar was dat nog 1 op 5. Maar het cijfer is nog altijd hoger dan het gemiddelde in de Vlaamse centrumsteden, en daar wil het stadsbestuur nu verder aan werken. 

Steeds minder Genkenaren leven in kansarmoede. Dat blijkt uit een recent rapport van het Vlaams agentschap Opgroeien. Het rapport focust onder andere op hoeveel kinderen in een gezin wonen met een beperkt inkomen en hoeveel kinderen en jongeren in (kans)armoede opgroeien. Op dit moment bedraagt het armoedecijfer nog 19,7 procent. In 2021 was dit nog 20,9 procent en in 2016 zelfs 29,9 procent. Enkel in Leuven dalen de cijfers nog meer dan in Genk. Ook het algemene armoedecijfer voor de wijken daalde in 2022 tot 20,4 procent.

Inspanningen stadsbestuur

Burgemeester Wim Dries (CD&V) is tevreden dat de inspanningen van de stad Genk resultaat opleveren: "Meer dan ooit werken onze stadsdiensten samen met de scholen, lokale verenigingen en armoedeorganisaties aan een buurtgerichte armoedeaanpak waarbij we inzetten op preventie en begeleiding, maar ook rekenen op de verantwoordelijkheid van de burger", aldus burgemeester Wim Dries.  

Schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada (CD&V), vult aan: "We hebben de afgelopen jaren enkele crisissen het hoofd moeten bieden en merkten dat er opvallend meer mensen kwamen aankloppen voor hulp. Daarom hebben we extra ingezet op ondersteuning en vroege opsporing van probleemsituaties. Zeker op vlak van energie hebben we veel maatregelen genomen."

Aandachtspunten

"Hoewel er steeds minder mensen in kansarmoede leven, is het cijfer nog altijd hoger dan het gemiddelde in de Vlaamse centrumsteden. Ook burgemeester Wim Dries benadrukt dat het cijfer nog steeds te hoog is: "Het armoedecijfer voor Genk zit sinds 2017 in dalende lijn. Dat wijst erop dat onze inspanningen hun vruchten afwerpen. Anderzijds mogen we niet blind zijn voor de problemen die er zijn, zoals kwetsbare kinderen, volwassenen en gezinnen die niet op eigen kracht uit hun armoedesituatie geraken, maar evengoed aan burgers die risico lopen op armoede."

Meest gelezen