1994 Raymond Boyd

Doorbraak in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur in 1996? Politie doorzoekt huis nabij Las Vegas

In het onderzoek naar de moord op de Amerikaanse rapper Tupac Shakur - beter bekend als 2Pac of Makaveli - heeft de politie van de Amerikaanse staat Nevada maandag een huiszoeking uitgevoerd in een woning in Henderson bij Las Vegas. De hiphop-legende werd bijna 27 jaar geleden neergeschoten. Waar de politie naar op zoek was, is op dit moment nog onduidelijk. 

De Amerikaanse rapper werd in de nacht van 7 september 1996 neergeschoten bij een schietpartij in Las Vegas, nadat hij een bokswedstrijd van Mike Tyson had bijgewoond. Tupac Shakur - beter bekend als 2Pac of Makaveli - was in het gezelschap van rapper en muziekproducent Marion "Suge" Knight.

Toen de twee stopten aan een rood licht in de buurt van de Las Vegas Strip, opende een bestuurder van een witte Cadillac het vuur. Een week later overleed de 25-jarige Shakur in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Amerikaanse rapper Tupac Shakur en bokser Mike Tyson in Las Vegas, Nevada (1996)
Rodrick Nixon

Een dader werd nooit gevonden. De politie heeft in het verleden meerdere keren laten weten dat het onderzoek vastliep, deels omdat getuigen weigerden mee te werken. Toch werd de zaak nooit gesloten. Nevada heeft namelijk geen verjaringstermijn voor het vervolgen van moordzaken.

Nu, bijna 27 jaar na de onopgeloste moord, is er nog een nieuwe ontwikkeling in de zaak. Volgens de politie van Las Vegas vond maandag een huiszoeking plaats in de nabijgelegen stad Henderson. Meer details over de locatie of de eigenaar van de woning werden niet bekendgemaakt. De politie wil geen details vrijgeven.

Rivaliteit in de rapscene

Tupac wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke rappers aller tijden. De artiest was een sleutelfiguur geworden in de beruchte rivaliteit tussen de rapscenes van de Westkust en de Oostkust van de Verenigde Staten. Hoewel hij in New York geboren was, belichaamde hij de hiphop van de "West Coast" nadat hij als tiener met zijn gezin naar Californië was verhuisd.

Zijn moord werd zes maanden later gevolgd door die van zijn rivaal aan de oostkust, Christopher “The Notorious BIG” Wallace.

BEKIJK - "How do you want it", het meest bekende nummer van de Amerikaanse hiphop-legende 2Pac:

Velen linken hun dood aan de rivaliteit tussen hun Death Row label (gevestigd in Los Angeles) en Bad Boy Entertainment (New York), maar muziekhistorici beweren dat deze tegenstelling werd versterkt om commerciële redenen. 

Zijn palmares

In 2017 werd Tupac Shakur door Snoop Dogg opgenomen in de "Rock and Roll Hall of Fame". In juni dit jaar kreeg de rapper een postuum ster op de Hollywood Walk of Fame. Eerder noemde Oakland in Californië, een deel van de straat waar hij ooit woonde "Tupac Shakur Way". Ook museumtentoonstellingen brachten een eerbetoon aan zijn leven. Zo opende de "Wake me when I’m free"-expositie in 2021.

De muziekcarrière van 2Pac duurde slechts vijf jaar, toch behaalde Shakur maar liefst 21 Billboard Hot 100's. Zo staan onder andere top 10-hits “Dear mama” en “Old school” uit 1995 op dat lijstje. Met zijn bekendste nummer “How do u want it / California love” uit 1996 met K-Ci en JoJo veroverde de artiest twee weken lang de nummer één plek. Shakur verkocht wereldwijd zo’n 75 miljoen platen. 

Vorige maand kreeg de rapper een postuum ster op de Hollywood Walk of Fame.
AFP or licensors

Meest gelezen