‘Bpost Hold-up’, het interview achter het boek, deel 2: “De carrière van de CEO’s was op luchtkastelen gebouwd”

Business AM-journalisten Wouter Verschelden en Emmanuel Vanbrussel onthullen in het nieuwe boek ‘Bpost Hold-up’ het waanzinnige verhaal van de miljarden overheidsgeld dat naar Bpost vloeide, en wat daarbij allemaal achter de schermen gebeurde. In het interview achter het boek gaan beiden dieper in op de totstandkoming van deze reconstructie.


Beluister hier het tweede deel van het interview met Wouter Verschelden en Emmanuel Vanbrussel:


  • “Het verhaal zit gewrongen tussen de lasagne aan politieke niveaus die wij hebben. Je hebt het Belgische niveau, want het is een Belgisch staatsbedrijf. Maar Europa speelt er een heel cruciale rol in. Het regulariseert de Europese markt en begint het subsidiëren van Bpost als overheidsbedrijf te controleren.”
  • “Het gaat bij het wegsluizen van belastinggeld soms maar over een paar 100.000 euro. Van zodra het over bedragen in de miljarden gaat, wordt het zo abstract dat het niet meer tastbaar is voor mensen. Dan wordt het ook niet meer zo boeiend”, geeft Verschelden aan. “Dat was de drijfveer: om dat concreet en menselijk te maken. En vandaar dat je ook die hoofdpersonages van vlees en bloed nodig hebt. ‘Bpost Hold-up’ is geen begrotingstabel. Het gaat wel echt over mensen.”
  • Vanbrussel: “De meeste mensen die in het verhaal voorkomen, zijn zeer capabele mensen. Het draait eerder om normvervaging. Men speelt het morele of ethische kompas gaandeweg kwijt. En omdat anderen dat ook kwijtgespeeld zijn, gaat men op den duur een grens oversteken die men eigenlijk niet mocht oversteken.”
  • “Je mag de bonussen die CEO’s gekregen hebben, de carrière die ze gemaakt hebben, de lof die ze gekregen hebben, niet onderschatten. Dat was allemaal op een luchtkasteel gebouwd. Dat is misschien wel een pijnlijkere conclusie dan de vraag of Bpost zal overleven of niet”, vindt Verschelden.

? Het eerste deel van ‘Bpost Hold-up’, het interview achter het boek gemist? Je kan het hier terugbeluisteren.


Na het interview benieuwd naar het volledige verhaal over één van de grootste schandalen met overheidsgeld van de laatste decennia? Bestel dan meteen het boek ‘Bpost Hold-up’!

Meer