Foto's van de brand circuleren op sociale media

Evacuaties na grote brand op Russische militaire basis op de Krim, ook nieuwe "zware luchtaanvallen" in Odessa

Op het geannexeerde schiereiland Krim moeten zeker 2.000 mensen geëvacueerd worden, nadat er een zware brand uitgebroken was op een Russische militaire basis. Dat meldt het lokale bestuur. Kort voor de brand werden ook explosies gehoord. Ook de Oekraïense havenstad Odessa werd deze nacht opnieuw opgeschrikt door raketaanvallen. Volgens Oekraïne zou Rusland daarbij bewust graanopslagplaatsen geraakt hebben. 

Voor de derde nacht op rij is het erg onrustig op de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland. Afgelopen nacht is er een hevige brand uitgebroken op een Russische militaire basis, die dienst doet als oefenkamp voor soldaten. Door de brand moest een nabijgelegen snelweg worden afgesloten, 2.000 omwonenden worden geëvacueerd. Dat meldt het lokale bestuur.

De exacte oorzaak van de brand is nog niet gekend, maar getuigen beweren dat kort voor de brand explosies gehoord werden. Vermoedelijk is een Oekraïense luchtaanval dus de oorzaak van de brand, maar dat werd nog niet bevestigd. Op sociale media duiken ook beelden op van de brand, maar die konden nog niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Volgens een betrouwbaar Russisch Telegramkanaal Ribar zou Oekraïne voor het eerst Storm Shadow-raketten ingezet hebben om de militaire basis te treffen. Die raketten hebben een reikwijdte van ongeveer 250 kilometer. 

BEKIJK - Explosies en een brand op de Krim, raketten op Odessa:

Videospeler inladen...

Graanopslagplaatsen

Ook in Odessa in het zuidwesten van Oekraïne was het de afgelopen nacht opnieuw erg onrustig. Voor de tweede nacht op rij werd de Oekraïense havenstad opgeschrikt door luchtaanvallen. Volgens Oekraïne zou Rusland daarbij een graanopslagplaats geraakt hebben. Het lokale bestuur heeft het over een "grootschalige aanval" en vraagt bewoners om binnen te blijven.

Odessa is een belangrijke haven voor de export van graan. Volgens Oekraïne is de aanval op de graanopslagplaatsen dan ook een bewuste zet van Rusland. "De Russische terreur in Odessa bewijst dat het land honger en problemen in het Zuiden wil veroorzaken", klinkt het bij het Oekraïens presidentieel paleis. "Ze willen een vluchtelingencrisis veroorzaken in het Westen. Er is dringend nood aan een systematische aanpak."

Vergelding

Rusland noemt de raketaanvallen dan weer een vergelding voor de Oekraïense "terroristische aanslag" op de Krimbrug eerder deze week. Oekraïense onbemande vaartuigen, geladen met explosieven, zouden toen tot ontploffing gebracht zijn bij de brug. Een deel van het wegdek raakte daarbij ernstig beschadigd.

Een van de twee rijbanen werd ondertussen wel opnieuw geopend voor doorgaand verkeer. Mensen die van het schiereiland terug naar Rusland willen keren, moeten langs de frontlinie omrijden of de veerboot nemen. Dat veroorzaakt lange files en vertragingen.

Graanakkoord

Op maandag maakte het Kremlin ook bekend dat Rusland uit het graanakkoord, dat veilige graanexporten uit Oekraïense zeehavens mogelijk maakte, stapt. Daardoor wordt het voor Oekraïne een stuk moeilijker om de graanreserves naar andere landen te exporteren. Volgens Rusland kon de veiligheid van de schepen niet langer gegarandeerd worden en hield het Westen zich niet aan de voorwaarden die in het akkoord opgesteld stonden. 

Meest gelezen