Lustige Hanenkappers

Lustige Hanenkappers in Zichem bezorgd: traditie mag niet meer met een echt dier

Verdwijnt de traditie van het hanenkappen in Zichem? Op de zondag van carnaval proberen deelnemers geblinddoekt de kop van een haan te slaan. Een traditie van meer dan 100 jaar oud in het gehucht Keiberg.  Volgens de nieuwe codex van Dierenwelzijn mag dat niet meer met een echt dier. De Lustige Hanenkappers van Keiberg moeten nu op zoek naar een alternatief. 

"Ik val uit de lucht, het dier dat wij gebruiken voor de hanenkap leeft niet meer. Dus dat beestje ziet niet af hè. Waarom zou dat niet mogen? Dit is toch wat overdreven”, reageert Tom Aerts van de Lustige Hanenkappers van Keiberg. Op de zondag voor Aswoensdag is het een traditie -volgens de Lustige Hanenkappers sinds 1870- om in Zichem een ludieke wedstrijd te organiseren: “We begraven een dode haan, enkel de kop steekt nog boven de grond. En dan moeten geblinddoekte deelnemers proberen om met een sabel de kop eraf te slaan. Wie daar als eerste in slaagt, wordt koning van Keiberg!”

Namaakgans gebruiken?

Ook in Rillaar doen ze nog aan hanenkopkappen, maar dan op een andere manier. De dode haan hangt enkele meters boven de grond en de deelnemers proberen vanuit een ronddraaiend rad met een houten sabel de kop van de haan eraf te slaan. In Rillaar wordt het gebruik in stand gehouden door leden van carnavalsvereniging De Rode Broeken. Ook hier wordt geen levend dier gebruikt.    

Tradities als het ganzenrijden (bekend in enkele Poldergemeenten) of hanenkappen (vroeger te paard) zijn zeldzame overblijfselen van activiteiten die hoorden bij Middeleeuwse carnavalsvieringen.   

Bij de Lustige Hanenkappers in Zichem bekijken ze nu hoe ze de traditie toch in stand kunnen houden: “We hebben Ben Weyts zijn nieuwe codex van Dierenwelzijn nog niet gelezen.  Binnenkort hebben we onze maandelijkse vergadering. Dan bekijken we hoe het verder moet.”  Mogelijk kiest de organisatie voor een namaakhaan. In Nederland gebruiken ze bij de gelijkaardige traditie van het “ganzentrekken” een namaakgans. Wordt vervolgd dus…                  

Meest gelezen