Eerste "gemeentelijke" bankautomaat geopend in Wevelgem

In Moorsele, deelgemeente van Wevelgem, is vandaag een nieuwe bankautomaat geopend. Het is de eerste bankautomaat in BelgiĆ« die er op initiatief van een gemeente zelf komt.Ā Wevelgem ging hiervoor in zee met geldtransporteur Loomis. De gemeente betaalt hiervoor 126.000 euro over 4 jaar.Ā 

In september vorig jaar sloot de laatste bankautomaat in de Wevelgemse deelgemeente Moorsele. Dat zorgde voor heel wat problemen en frustraties, vooral bij de iets oudere inwoners. Omdat de banken niet van plan waren om een automaat in de deelgemeente open te houden, schoot de gemeente zelf in actie.

Het ging een samenwerkingsovereenkomst aan met geldtransporteurĀ Loomis, die instaat voor het beheer en onderhoud van de geldautomaat.Ā Het is de eerste keer dat een lokaal bestuur, via een privĆ©-partner, zelf zorgt voor een geldautomaat. Voor de samenwerking maakte de gemeente een budget van 126.000 euro vrij.

BEKIJK - "Oudere mensen hebben nog graag cash. En de cafƩbaas ook":

Videospeler inladen...

Geen kilometers meer rijden om cash geld

De opluchting is groot bij de inwoners van Moorsele die anders kilometers moesten rijden naar Wevelgem of Gullegem. "Het was een groot probleem, dat nu opgelost is. Ik moet vanaf nu maar 50 meter wandelen om geld af te halen. Anders moet je een serieus eind rijden om geld af te halen. Voor ouderen is dat een probleem, maar wij zijn nog redelijk mobiel. Alles is duidelijk en ik heb zelfs al mijn eerste 20 euro afgehaald. Om mee te beginnen hƩ, om zeker te zijn dat alles goed werkt", klinkt het bij de inwoners.

Minstens Ć©Ć©n bankautomaat per gemeente

Intussen bereikten de federale regering en de financiĆ«le sector een akkoord over een betere spreidingĀ van geldautomaten.Ā Concreet zal er in elke gemeente minstens Ć©Ć©n bankautomaat aanwezig moeten zijn. Dat betekent dat de sector geen bankautomaten meer mag weghalen als dat de dekkingsgraad verslechtert en 287 extra geldautomaten moet plaatsen tegen 2025.

Binnen stedelijke gebieden moet er een automaat te vinden zijn binnen de twee kilometer, in tussengebieden is dat drie kilometer en in landelijke gebieden, met minder dan 300 inwoners per vierkante kilometer, vijf kilometer. Tegen 2027 moeten er in heel het land zowat 4.000 geldautomaten zijn, gelijkmatiger verspreid dan vandaag het geval is.Ā 

"Geen andere oplossing"

"Dat akkoord kwam er kort na onze aankondiging, maar zelfs dan zou Moorsele niet in aanmerking komen voor een nieuwe bankautomaat", zegtĀ schepen van DigitaliseringĀ Kevin Defieuw (CD&V). "Er zijn nog automaten in andere deelgemeenten van Wevelgem, die binnen een straal van 3 kilometer vallen.

Het zegt wel iets dat we als gemeente zelf aan de slag zijn gegaan. Er is volgens ons te weinig duidelijkheid over waar en wanneer er automaten komen volgens dat akkoord. Ik denk dat er te weinig mogelijkheid is om cash af te halen, niet alleen hier in Moorsele maar ook in andere steden en gemeenten."

Meest gelezen