België stijgt op lijst met "machtigste paspoorten", Singapore stoot Japan na vijf jaar van de troon

Singapore mag zich vanaf dit jaar het land met "het machtigste paspoort ter wereld" noemen. Dat blijkt uit de de Henley Passport Index, die jaarlijks de paspoorten van 199 verschillende landen tegen het licht houdt. Voormalig titelhouder Japan werd na 5 jaar van de troon gestoten bovenaan de ranglijst en zakt naar de derde plaats. België doet het ietsje beter dan vorig jaar en stijgt naar de vijfde positie in het klassement.

Hoe bepaalt men "het machtigste paspoort"?

Het klassement met de machtigste paspoorten ter wereld wordt vastgelegd aan de hand van de Henley Passport Index, een graadmeter die de wereldwijde reisvrijheid meet. Daarvoor wordt gekeken naar welke van de 227 reisbestemmingen burgers met hun paspoort kunnen reizen, zonder daarvoor een visum aan te moeten vragen. Op basis van die reisvrijheid krijgen landen dan een score toegekend.

In het klassement doen Aziatische landen het traditioneel erg goed. Met 192 bestemmingen kan je met een Singaporees paspoort het meest reizen, zonder daarvoor een visum aan te vragen. Het land stond al eens eerder bovenaan de lijst, in 2021. In de laatste 10 jaar voegde Singapore immers 25 visumvrije bestemmingen toe aan het lijstje.

Europa doet het een stuk beter dan in 2022. Duitsland en Spanje, bijvoorbeeld. Beide landen stijgen van de derde naar de tweede plaats. En ook België doet het goed. Ons land stijgt van de zevende naar de vijfde plaats. Dit jaar kan je met een Belgisch paspoort naar één bestemming extra reizen dan in 2022 zonder daarvoor een visum nodig te hebben. 

De Verenigde Staten doen het dan weer niet zo goed. Binnen de top 10 boekte het land de afgelopen jaren de kleinste vooruitgang. De VS staat nu op de achtste plaats. Het Verenigd Koninkrijk, dat na de Brexit enkele plaatsen op de lijst daalde, stijgt voor het eerst in de lijst en eindigt op de vierde plaats.

Maar lang niet elk land geniet van dergelijke reisvrijheden. Afghanistan bengelt helemaal onderaan de lijst, op de 112e positie. Afghaanse burgers kunnen slechts naar 27 landen reizen zonder dat ze daarvoor een visum moeten krijgen. Ook burgers uit Irak, Syrië, Pakistan en Jemen genieten van meest beperkte reisvrijheden. 

Toch eindigen de onderzoekers van Henley & Partners hoopvol. In de 18 jaar durende geschiedenis van het klassement zagen onderzoekers het gemiddelde aantal bestemmingen waar reizigers visumvrij toegang toe hebben bijna verdubbelen: van 58 in 2006 tot 109 vandaag. 

"Wereldwijde verbondenheid en toegankelijkheid zijn onmisbare kenmerken geworden voor het creëren en behouden van rijkdom, en de waarde ervan zal alleen maar toenemen naarmate geopolitieke volatiliteit en regionale instabiliteit toenemen", concludeert het rapport.

Meest gelezen