Schauvliege bevestigt: Essers krijgt milieuvergunning en mag fors uitbreiden

© MDL

Het Genkse transportbedrijf Essers mag fors uitbreiden en daarvoor een bos laten kappen. Dat heeft minister van Leefmilieu Joke Schauwvliege (CD&V) bevestigd. Milieuverenigingen hebben de vergunning altijd aangevochten.

Essers nv uit Genk heeft al geruime tijd een uitbreiding op het oog. Het transportbedrijf wil voor 72.000 vierkante meter hallen bijbouwen om zijn farma-afdeling uit te breiden. Heikel punt: daarvoor zou 12 hectare natuurgebied moeten wijken.

Ondanks luid protest heeft de Vlaamse regering eerder dit jaar het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) al vastgelegd. Daarin wordt bepaald dat er natuurcompensaties komen, onder meer 13,2 hectare bos in Opglabbeek.

De bouw- en kapvergunning werd al afgeleverd door de stad Genk, maar verschillende milieuverenigingen vroegen om deze kap- en bouwvergunning te schorsen.

Stand-up comedian Wouter Deprez en tal van milieuverenigingen zamelden handtekeningen en geld in om de plannen tegen te houden en om tot het uiterste te kunnen procederen.

Maar nu heeft minister Schauvliege milieuvergunning dus bevestigd.

Strijd gaat door

De milieuverenigingen zijn niet van plan om hun strijd tegen de uitbreiding van Essers in Genk te staken. “Er lopen nog procedures tegen de bouwvergunning en het GRUP en we bekijken of we ook de milieuvergunnnig opnieuw kunnen aanvechten”, is te horen bij de Limburgse Milieukoepel.

“We bekijken of we de beslissing van de minister kunnen aanvechten bij de Raad van State”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel. “Daarvoor moeten we wel procedurefouten kunnen aantonen.” Feyen is naar eigen zeggen niet verbaasd dat Schauvliege unaniem positieve adviezen kreeg. “Ik begrijp niet hoe die administraties tot een dergelijk advies komen en vermoed dat er sprake is van politieke beïnvloeding.”

De organisaties hebben nu nog een zaak lopen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, tegen de bouwvergunning die werd afgeleverd door de provincie, en bij de Raad van State, tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). “Geld mag geen breekpunt zijn, want het gaat hier over veel belangrijker zaken, over waardevolle habitatgebieden”, besluit Feyen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen