In Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, is het warmer dan 43 graden Celsius.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Van Canada tot Japan: deze plekken op de wereld gaan gebukt onder extreem weer

Heet, heter, heetst: over de hele wereld gaan landen gebukt onder de hitte. Van de Verenigde Staten tot China worden records gebroken. Daarbij zijn ook al verschillende mensen overleden.

De hitte in Zuid-Europa bereikt extremen. Zo flirten de temperaturen in het zuiden van Frankrijk, in Spanje en in Griekenland met 40 graden Celsius. Ook buiten Europa puffen landen onder hoge temperaturen. Een overzicht:

BEKIJK - "Wind voelt zo warm dat je denkt dat je in de sauna zit", Vlamingen puffen in zuiden van Europa:

Videospeler inladen...

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het vooral in het zuiden extreem warm. In El Paso, in de staat Texas, klimt het kwik al 33 opeenvolgende dagen boven de 38 graden. In Phoenix, in de staat Arizona, steeg de temperatuur gisteren voor de negentiende dag op rij tot minstens 43,3 graden Celsius.

Daarmee is een record uit 1974 verbroken. Toen bereikte de temperatuur in juni achttien dagen op rij minstens 43,3 graden. Daarnaast werd gisterenmiddag zo'n 46,7 graden Celsius gemeten, waarmee het dagrecord van 46,1 graden Celsius uit 1989 werd overschreden.

Phoenix is grote hitte gewend, zegt correspondent Björn Soenens. Door zijn geografische ligging heeft de stad al een heet woestijnklimaat. "Maar dit slaat alles. Al zeker 12 mensen in de regio zijn overleden door hittegerelateerde aandoeningen. Bibliotheken, kerken en bedrijven in de buurt bieden koeling en gratis water aan. De stad is de eerste in de Verenigde Staten met een speciaal departement voor hittezaken."

Vrijwilligers delen water uit aan daklozen in Phoenix, Arizona.
2023 Getty Images

Canada

Canada wordt sinds begin mei onophoudelijk geteisterd door bosbranden. In het land is dit jaar tot nu toe al 10 miljoen hectare in vlammen opgegaan - een gebied ongeveer zo groot als IJsland. Canadese wetenschappers noemen het cijfers die hun meest pessimistische voorspellingen overtreffen. Er zijn bijna 900 bosbranden in heel Canada, waarvan er 590 niet onder controle zijn.

In de afgelopen week zijn twee brandweermannen omgekomen bij het bestrijden van de branden. De dood van een negenjarige jongen met astma zou ook een link hebben met de rook van de bosbranden. 

Intussen voelen inwoners aan de oostkust van de Verenigde Staten op veel plaatsen opnieuw de gevolgen van de bosbranden waarmee hun noorderbuur te maken heeft, met duidelijk zichtbare rook in de lucht. Washington D.C. en New York City werden gewaarschuwd voor slechte luchtkwaliteit.

China

In China wordt al weken het ene na het andere record gebroken. Op zondag bereikte China met 52,2 graden Celsius een nationaal hitterecord. Het vorige record (50,5 graden) dateert van juli 2017.

Ook de hoofdstad Peking beleeft een van zijn heetste zomers ooit. Gisteren was het al voor de 27e keer dit jaar warmer dan 35 graden, een recordaantal. Eerder deze zomer, op 22 juni, werd er een temperatuur van 41,1 graden Celsius gemeten. Daarmee was het de warmste junidag sinds het begin van de metingen.

India

Verschillende delen in het noorden van India zijn getroffen door hevige regen en overstromingen. De Yamuna, een rivier in Noord-India, heeft het hoogste peil ooit bereikt. De rivier overstroomde in de buurt van de Indiase hoofdstad New Delhi, waardoor tienduizenden mensen geëvacueerd moesten worden.

Het water heeft zelfs de Taj Mahal bereikt en klotst tegen de muren van het iconische monument - een zeldzaam gebeuren. Experts waarschuwen dat dit een regelmatig terugkerend fenomeen kan worden nu de klimaatcrisis steeds extremer weer met zich meebrengt.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea - dat momenteel midden in het regenseizoen zit - heeft de stortregen al verschillende aardverschuivingen en stroomonderbrekingen veroorzaakt. Meer dan 7.000 mensen werden geëvacueerd. Ook de komende dagen voorspelt het Zuid-Koreaanse weerbureau nog hevige regen in grote delen van het land.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 41 mensen omgekomen door het slechte weer en worden er in het hele land nog 9 mensen vermist. 

Japan

Terwijl Japan ook gebukt gaat onder temperaturen tot 38 graden Celsius, werden afgelopen weekend ook 2.000 mensen geëvacueerd nadat zware regenval het noordoosten van het land had geteisterd. Daarbij is een persoon overleden. 

Akita, in het noorden van Japan, afgelopen weekend.
Yomiuri

Irak

De temperaturen in de Iraakse hoofdstad Bagdad en andere provincies in het zuiden zijn deze week gestegen tot bijna 50 graden Celsius. Inwoners van Bagdad zeggen dat stroomstoringen het moeilijker hebben gemaakt om met de hitte om te gaan, omdat ze dringend ventilatoren en airconditioning nodig hebben. 

Hittegolven zijn niet ongewoon in Irak, maar duren gewoonlijk niet zo lang. De huidige verwachtingen geven aan dat de hittegolf deze maand én volgende maand zal aanhouden.

Meest gelezen