Belgische bedrijven testen drijvende zonnepanelen voor kust van Oostende

Voor de kust van Oostende start binnenkort een proefproject met zonnepanelen op de Noordzee. Het platform ligt nu nog in de haven van Oostende, maar in augustus wordt het op zee geplaatst. Als de installatie de ruwe omstandigheden op zee goed doorstaat, kunnen er tussen de windmolens voor onze kust meer zonnepanelen komen, zegt minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De Belgische bedrijven Tractebel, Jan De Nul en DEME slaan de handen in elkaar om zonnepanelen in de Noordzee te plaatsen. Onder het consortium Seavolt willen ze een hele vloot aan drijvende platformen installeren, tussen de windmolenparken. 

De voorbije maanden bouwden de bedrijven een testopstelling. Die installatie zal data verzamelen over de impact die golven, regen en zoutnevel hebben op de acht zonnepanelen. "Het is niet de bedoeling om nu al grootschalig te werken. We willen vooral testen", meldt Seavolt.

"De test heeft als doel om te bepalen welk beschermingsniveau vereist is om de zonnepanelen te beschermen tegen zeewater en vogelpoep. Ondertussen bekijken we waar een volgende testopstelling, deze keer op ware grootte, kunnen plaatsen."

De structuur van de vlotter zelf is gemaakt uit een combinatie van fiber en plastic. "Een groot voordeel van dit materiaal is dat het niet roest", zegt Jef Monballieu, commercieel manager Offshore Concessies bij Jan De Nul. "De structuur is even sterk als staal, maar drie keer lichter", vertelt Alexander Jordaens, projectontwikkelaar bij Deme. 

Ecologische impact

Naast de technische testen zal de testinstallatie ook rekening houden met de ecologische aspecten. Er wordt bekeken of de verschillende materialen geen negatieve effect hebben op de mariene omgeving.

De testresultaten zullen de materiaalkeuze bepalen voor de verdere ontwikkeling van het platform. Er wordt ook bekeken of er mosselgroei en oesterkweek kunnen worden gecombineerd met het platform. 

BEKIJK - Hoe is de vlotter gebouwd?

Videospeler inladen...

Zal het rendabel zijn?

De federale voorziet 2 miljoen euro voor het project. "In een tweede fase gaan we een grote overheidsopdracht uitschrijven om te bekijken wat er op grote schaal kan worden ontwikkeld. Het is dan ook de bedoeling dat dit product onder meer ook wordt geëxporteerd naar andere landen", zegt minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne.

Zal de investering ook rendabel zijn? Zonnepanelen leveren amper stroom bij donker weer en 's nachts al helemaal niet. Windturbines zijn bijna vijf keer efficiënter. "Of het de beste technologie is, moet de toekomst uitwijzen", zegt Tine Boon, hoofd offshore bij Tractebel. "We zijn op zoek naar extra oplossingen. Met wat er vandaag voorhanden is, geraken we er niet. Qua schaal is er zoveel mogelijkheid om te kunnen optimaliseren, dat het kostenefficiënt zou kunnen zijn."

"Tussen de windmolens kun je niet varen", zegt Van Quickenborne. "Als je daar dan zonnepanelen op vlotters plaatst, kunnen we ons potentieel aan hernieuwbare energie opdrijven. Zo kunnen we van de Noordzee de energiecentrale van de noordzee maken. Geschat wordt dat de eerste echte zonnepanelen op zee er zullen zijn tegen 2025-2026. "

Meest gelezen