© Reuters

Tour-leider Jonas Vingegaard vier keer gecontroleerd op doping in 48 uur: ”Ik begrijp dat mensen vragen stellen”

Jonas Vingegaard (26) heeft de afgelopen 48 uur in de Tour vier dopingcontroles moeten ondergaan. De laatste vond woensdag plaats, amper anderhalf uur voor de start van de zware koninginnenrit, bevestigde zijn ploeg Jumbo-Visma.

Jorunn Vannoorden
Bron: De Telegraaf

KIJK LIVE. Koninginnenrit in de Tour: kan Tadej Pogacar nog terugslaan na gisteren?

Vingegaard verstevigde dinsdag zijn leiderspositie in het algemeen klassement. De Deen zette zijn Sloveense concurrent Tadej Pogacar op een achterstand van 1 minuut en 48 seconden. Voor de door hem gewonnen tijdrit was het verschil nog 10 seconden.

“Het was inderdaad de vierde controle in 48 uur”, bevestigde een woordvoerder van de ploeg aan persbureau Reuters. De controleurs namen in de bus bloed af van alle renners van de ploeg. “We hebben er geen moeite mee. Sterker nog, we steunen dit beleid van de UCI.”

Ook UAE Team Emirates, de ploeg van witte trui Tadej Pogacar, kreeg een extra bezoek van de dopingcontroleurs. “Ik denk dat dit alleen maar goed voor het wielrennen is. Wij hebben hier geen probleem mee”, liet een woordvoerder van de ploeg weten aan WielerFlits. In de Tour worden de klassementsleider en de ritwinnaar sowieso elke dag na de etappe gecontroleerd.

Zowel de ploeg van Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) als die van Tadeh Pogacar (UAE Team Emirates) kregen voor de start de dopingcontrole over de vloer.© EPA-EFE

Vragen aan Vingegaard en Pogacar

Vingegaard en Pogacar kregen de afgelopen dagen de vraag voorgelegd of ze begrepen dat sommigen twijfels hebben bij hun buitengewone prestaties. Beide renners steken ver boven de concurrentie uit, bleek ook dinsdag. De wielersport werd met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw geteisterd door dopingschandalen.

“Om eerlijk te zijn, ik begrijp het wel dat sommige mensen sceptisch zijn”, reageerde Vingegaard. “Dat moet ook, vanwege wat er in het verleden in het wielrennen is gebeurd. Anders zou het weer kunnen gebeuren.”

“We rijden hard, elke dag. Het is vervelend, maar ik begrijp dat mensen vragen stellen, gezien wat er zich eerder heeft afgespeeld”, zei ook Pogacar. “Sommige mensen kunnen dat niet vergeten en ik begrijp dat.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer