Jasper Jacobs

Steeds meer klachten over omvormers van zonnepanelen die uitvallen

Netbeheerder Fluvius ontvangt steeds meer klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. Dat blijkt uit een rapport van energiewaakhond VREG. De omvormer is essentieel om opgewekte stroom op het net te kunnen zetten.

Het uitvallen van omvormers van zonnepanelen blijft een groeiend probleem. Alleen al in april dit jaar ontving Fluvius 846 klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. Een jaar geleden waren dat er 504. Het gaat om het hoogste cijfer sinds Fluvius de klachten is beginnen bij te houden.

Zonder omvormer kan een zonnepaneelinstallatie niet werken. Het apparaat zet de geproduceerde gelijkstroom van de panelen om in bruikbare wisselstroom.

"De problematiek is voor ons een belangrijk aandachtspunt en we volgen het van nabij op", zegt woordvoerster Leen Vandezande van energiewaakhond VREG. 

Oorzaak gekend

Nochtans is de oorzaak van het uitvallen al langer bekend. Wanneer de zon schijnt en er dus veel energie wordt opgewekt door zonnepanelen, kan het voorkomen dat de capaciteit van het net niet voldoende is. Daardoor treedt een spanningsverhoging op, en dat kan leiden tot een uitval van de omvormer. De zonnepanelen kunnen dan geen stroom meer produceren en injecteren in het net.

De meeste problemen doen zich voor in Limburg en in het Hageland. Daar zijn historisch lange netten en minder distributiecabines. Met het stijgend aantal zonnepanelen dat wordt geïnstalleerd, stijgt ook het aantal klachten over uitvallende omvormers.

Om het probleem op te lossen, moeten er extra distributiecabines gebouwd worden. Daarvoor investeert Fluvius tegen 2032 zo'n 4 miljard euro in het elektriciteitsnet.

Meest gelezen