Een vrouw wandelt voorbij een schoonheidssalon in Kaboel (archiefbeeld)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Afghaanse vrouwen protesteren tegen totaalverbod op schoonheidssalons

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben een vijftigtal vrouwen geprotesteerd tegen de verplichte sluiting van de schoonheidssalons. Eerder deze maand kondigden de taliban een totaalverbod van schoonheidssalons aan in heel het land. De taliban braken het protest op met een waterkanon, stroomstootwapens en er waren ook geweerschoten te horen.

"Neem mijn brood en water niet af", stond op een bord te lezen van een van de demonstranten. Sinds de machtsovername van de taliban in 2021 worden vrouwen steeds meer uitgesloten van het publieke leven.

Vrouwen konden daardoor bijna alleen nog maar aan de slag in schoonheidssalons. Een sluiting van de salons betekent dat de gezinnen van deze vrouwen zonder inkomsten zullen vallen. 

De taliban kondigden op 2 juli een totaalverbod aan op de schoonheidssalons. Ze krijgen een maand de tijd om de deuren te sluiten.

Waterkanon, tasers en geweerschoten

In de vroege voormiddag maakte de taliban een einde aan het protest. Ze gebruikten daarbij een waterkanon om de demonstranten uit elkaar te drijven en schoten met geweren in de lucht. Ook tasers werden gebruikt om het protest te stoppen. 

"Ze staken twee of drie van onze vrienden in een auto en namen hen mee", vertelt een van de demonstranten die anoniem wenst te blijven. "Het doel van ons protest was dat de taliban hun besluit over de sluiting van de schoonheidssalons zou heroverwegen en terugdraaien. Het gaat om ons leven", voegt ze toe. De talibanregering geeft voorlopig geen commentaar. 

BEKIJK - Afghaanse vrouwen worden door de talibanpolitie uit mekaar gedreven

Videospeler inladen...

Internationale kritiek

De Bijstandsmissie van de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) bekritiseert de taliban voor het gebruik van geweld om de demonstranten uit elkaar te drijven. "Berichten over een gewelddadige onderdrukking van vredevol protest door vrouwen tegen het verbod op schoonheidssalons - de meest recente ontkenning van vrouwenrechten in Afghanistan - is zeer verontrustend", tweette UNAMA.

Eerder sprak Richard Bennett, verslaggever bij de VN over de situatie in Afghanistan, al over "sterke discriminatie" die "gekenmerkt wordt door gender apartheid".

Het ministerie van Zedeloosheidsbestrijding en Deugdzaamheidsbevordering rechtvaardigt de sluiting van de salons door te wijzen op de enorme bedragen die er worden uitgegeven voor bruiloften. Ze vinden dit een te zware last voor armere gezinnen. Daarnaast vinden ze dat de aangeboden behandelingen ingaan tegen de islamitische wet. 

Meest gelezen