drugshandel

Antwerpse drugsbaron Othman E.B. op Amerikaanse sanctielijst

Themabeeld.© belgaimage

Het net rond de Antwerpse drugsbaron Othman E.B. (36) sluit zich. Dat hij nu op de Amerikaanse sanctielijst staat, kan Dubai overhalen hem aan België uit te leveren.

Mark Eeckhaut

Othman E.B. (36), zijn jongere broer Younes ‘Magico’ (28) en hun zakenpartner Youssef B. alias Benz (26) staan sinds woensdag op de Ofac-lijst (Office of Foreign Assets Control), beter bekend als de Amerikaanse sanctielijst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën bekendgemaakt. Volgens het persbericht dat de Amerikaanse ambassade uitstuurde, gebeurde dat in nauw overleg met de Antwerpse procureur en de Antwerpse federale politie.

Zowel Othman als zijn twee mede­plichtigen verblijven al jaren in Dubai. Het Antwerpse gerecht vraagt vruchteloos om hun uitlevering. In hun verantwoording om Othman op de lijst te zetten, noemen de VS hem een ‘high level drugstrafikant die aan het hoofd staat van een organisatie die cocaïne vanuit de haven van Antwerpen verspreidt over heel Europa.’ Volgens Ofac wast E.B. de opbrengsten van zijn trafiek onder andere wit via Chinese bedrijven en werkt hij nauw samen met de Ecuadoraan Wilder F., een grote cocaïnetrafikant die in februari van dit jaar werd opgepakt.

Dat Othman E.B. en co. nu op de sanctielijst komen, kadert binnen de strijd van president Biden tegen de ‘drugsepidemie’, aldus Ofac. Op de lijst terecht­komen betekent dat alle bezittingen of belangen die iemand, direct of indirect, in de VS of in Amerikaanse bedrijven zou hebben, worden bevroren. Dat Belgische drugstrafikanten op de Amerikaanse sanctielijst komen, is uitzonderlijk. De enige andere was tot nog toe Tom M., eveneens een notoir drugscrimineel. Ook de terroristen van Parijs en Brussel staan op de lijst, net als Alain G., een goudhandelaar.

België vraagt de uitlevering van E.B. en de twee anderen, maar Dubai ligt dwars. Dat nu ook de VS E.B. met de vinger wijzen, kan de Emiraten tot actie aanzetten. Dat is toch wat de Belgische justitie hoopt. De broers E.B. worden gerekend tot de ­top van de cocaïnesmokkel in Europa. Ze zijn ook de ooms van het Antwerpse meisje Firdaous dat dit jaar om het leven kwam bij een aanslag op het huis van een familielid van de E.B’s.