foto Pinterest

Voedselinspectie ziet alleen maar kleine inbreuken op Gentse Feesten: "Geen enkel risico voor de voedselveiligheid"

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) merkt bij controles op de Gentse Feesten dat de meeste kramen de regels goed tot zeer goed volgen. Dagelijks zijn er 4 tot 6 controleurs op pad. "Ze stellen enkel kleine inbreuken vast die vaak snel aangepakt worden", zegt het FAVV. Er zijn enkele aandachtspunten die vaak terugkeren. De Gentse Feesten duren nog tot maandagochtend. 

Op de Gentse Feesten lopen er elke dag inspecteurs van het FAVV rond, om de voedselveiligheid te controleren bij de eetkramen, foodtrucks en pop-ups. "We sturen 6 tot 4 mensen die elk apart inspecties uitvoeren. We zien dat er voorlopig enkel kleine inbreuken zijn. De uitbaters van de kraampjes brengen ook alles snel in orde, waardoor we bij een hercontrole tot nu toe geen problemen meer zien", zegt Liesbeth Van de Voorde van het FAVV. "Er is nog geen enkele keer een gevaar geweest voor de voedselveiligheid." 

"Extra waakzaamheid"

"De basishygiëne kan soms nog beter, bijvoorbeeld door extra water en zeep te voorzien om de handen te wassen. We focussen bij een controle ook op de correcte bewaring van het eten. Vooral het koel bewaren van bepaald voedsel is soms nog niet helemaal in orde. Dat is erg belangrijk, want een te warme plek om voedsel te bewaren is een ideale broeihaard voor bacteriën. Er is geen sprake van een hittegolf, zoals vorig jaar, maar het is wel mooi weer. We vragen iedereen om extra waakzaam te zijn", zegt Van de Voorde. 

Het is ook verplicht om allergenen goed mee te delen aan de kraampjes. "Dat kan door ze goed te afficheren of op een kaart te zetten, maar ook mondeling meedelen mag. Daar is zeker nog wel wat werk. Het wordt almaar belangrijker omdat we merken dat er meer mensen zijn die een voedselallergie hebben", besluit Van de Voorde. 

Meest gelezen