Staatssecretaris Bertrand wil dat banken interessantere producten aan hun klanten voorstellen

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) wil een protocol afsluiten met de Belgische banken waarin die zich engageren om meer transparantie te bieden over hun producten. Dat heeft ze gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Ze wil onder meer dat banken op de rekeningafschriften hun klanten inlichten over de verworven rente en eventuele interessantere producten. Op die manier hoopt ze de concurrentie tussen de banken aan te wakkeren.

Hoewel alle grootbanken in ons land al een renteverhoging hebben ingevoerd of aangekondigd, ligt de rente op spaarrekeningen in ons land nog steeds heel laag. Daarom is de federale regering al een tijdje op zoek naar manieren om de concurrentie tussen de banken aan te zwengelen.

De regering zou eigenlijk het liefst de banken wettelijk willen verplichten om de rente nog meer op te trekken, maar zowel de nationale bank als de Europese Centrale Bank waarschuwen dat zo'n wetsvoorstel gevolgen zou kunnen hebben voor de stabiliteit van het Belgisch financiële systeem. 

Daarom gaan individuele ministers ook zelf op zoek hoe ze vanuit hun beleidsdomein zelf meer dynamiek kunnen aanbrengen in de bankensector. Zo riep minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) onlangs een staatsbon met een rendement op 1 jaar in het leven waarmee de regering de concurrentie aangaat met de spaarboekjes van de banken.

Verplichte transparantie

Vandaag lanceert staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1 een nieuw voorstel om de druk op de banken op te voeren.

"Ik zou met de banken een protocol willen afsluiten waarin staat dat ze meer informatie moeten bieden aan de consument." Concreet wil Bertrand dat de banken elke 3 maanden ofwel via een afschrift, ofwel via een bericht in de applicatie meedelen - in percentage en in euro's - hoeveel basisrente en hoeveel getrouwheidspremie er verworven is.

BELUISTER - Staatssecretaris Alexia Bertrand (Open VLD) had het in "De ochtend" ook over het uitblijven van een fiscale hervorming:

"Ze moeten ook aangeven of er bij hen een interessantere rekening bestaat voor de consument", vult ze aan. "Op die manier is er meer transparantie en kan de klant zelf bepalen of die wil overstappen naar een andere rekening."

Bertrand wil ook dat de banken op de rekeningafschriften verwijzen naar de spaarvergelijkingstool van de financiële toezichthouder FSMA - waar alle spaarrekeningen van de verschillende banken kunnen vergeleken worden - en naar de gratis bankoverstapdienst Bankswitching

Meest gelezen