© rr / TVL

Vakbond na zwaar geval van agressie tegen treinbegeleider in Diepenbeek: “Het gaat bijna altijd over vervoersbewijzen”

Diepenbeek -

In het station van Diepenbeek heeft treinbegeleider een gebroken pols opgelopen bij een agressieve aanval van een wanbetaler. De dader stampte de treinbegeleider toen die vroeg om de rit te betalen. Politie Limburg Regio Hoofdstad spoort de dader op.

Marij Wyers

De treinbegeleider is enkele dagen werkongeschikt na de agressieve uithaal van maandagochtend. Rond 7 uur kreeg hij een trap van een man die zijn rit niet wilde betalen. Naar verluidt ging het om een bedrag van slechts 2,5 euro.

© BELGA

Bij aankomst van de opgeroepen politieploeg, was de verdachte al gaan lopen. Politie LRH probeert de wanbetaler te identificeren. Op dit moment kon die nog niet worden opgepakt.

Meer veiligheidspersoneel

“Bij agressie tegen treinbegeleiders gaat het nagenoeg altijd over vervoersbewijzen. Mensen die zwart rijden en agressief worden als ze hierop aangesproken worden”, zegt Stefan ’t Jolyn van de socialistische vakbond ACOD Spoor Limburg. “Zo’n agressie heeft heel veel impact. Niet alleen op de treinbegeleider zelf, maar ook op zijn familie. Je neemt zoiets mee naar huis.”

Toch heeft ’t Jolyn de indruk dat het aantal agressieaanvallen tegen treinbegeleiders in Limburg in dalende lijn gaat. “Dat heeft alles te maken met de uitbreiding van het aantal Securail-agenten in Limburg”, zegt ’t Jolyn. “Dat aantal is uitgebreid van acht naar tien in Limburg. Maar belangrijker nog: vroeger moesten de Securail-agenten van Limburg bijspringen in Leuven, waar ze een groot tekort aan agenten hadden. Het aantal Securail-agenten in Leuven is nu uitgebreid van zeven naar zestien. Daardoor kunnen de tien Securail-agenten in Limburg zich volledig op onze provincie concentreren. Er is in Limburg altijd een permanentie van twee Securail-agenten. Bij evenementen wordt dat aantal uitgebreid. En die aanwezigheid van veiligheidspersoneel werpt zijn vruchten af. Dat geeft een veiligheidsgevoel en schrikt agressievelingen af.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer