© VRT - Lies Willaert

Voormalig Journaal-anker Martine Tanghe krijgt prestigieus ereteken van koning Filip

Martine Tanghe (67) wordt benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Met dat ereteken worden jaarlijks aan de vooravond van de nationale feestdag verdienstelijke landgenoten geëerd. Tanghe ging in 2020 met pensioen na een carrière van 42 jaar als gezicht van "Het Journaal".

Elk jaar reikt de koning aan de vooravond van de nationale feestdag nieuwe adellijke titels of hoge eretekens uit aan verdienstelijke landgenoten, die een bijzonder parcours hebben afgelegd of een grote maatschappelijke bijdrage geleverd hebben.

Dit jaar gaat eentje daarvan naar ons vroegere nieuwsanker Martine Tanghe (67). Zij presenteerde tot aan haar pensioen in december 2020 ruim 42 jaar "Het Journaal". Na haar carrière bleef ze actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster.

Tanghe is naar eigen zeggen "ongelooflijk verrast" door het telefoontje van het Koninklijk Paleis. "Een lintje, dat is werkelijk het allerlaatste wat ik verwacht. En het doet me iets, zeer zeker. Ik ben er oprecht blij mee."

"Ik zie het als een erkenning voor het werk dat ik veel jaren zo graag gedaan heb. Dat de manier waarop ik dat deed door veel mensen geapprecieerd werd, en blijkbaar ook door de koning, is een warme gedachte."

BEKIJK - Koning Filip ontving Martine Tanghe in december 2020 op het paleis ter ere van haar afscheid: "We zien elkaar nog terug"

Videospeler inladen...

Tanghe komt terecht op een lijst met onder meer zanger Charles Aznavour, acteur Gaston Berghmans, auteur Bart Van Loo, televisiemaakster Annemie Struyf en zelfs regisseur Steven Spielberg. Ook voormalig BRT-presentatrice Paula Sémer staat ertussen.

"Het is een bijzondere lijst waar mijn naam nu opkomt, met veel respectabele mensen die zoveel meer betekenen of betekend hebben dan ik", aldus Tanghe. "Ik vind niet dat ik iets bijzonders gedaan heb. Of ik op mijn plaats ben in dat lijstje is aan anderen om te beoordelen."

In november ontvangt ons vroeger nieuwsanker haar oorkonde en ereteken uit handen van de koning op het paleis. Maar "mevrouw de Commandeur" moeten we Tanghe in de toekomst niet noemen. "Martine is prima", sluit ze al lachend af.

De ene Orde is de andere niet

Er zijn in ons land drie Nationale Orden, met daarin telkens een graad van ridder, officier, commandeur en grootofficier. Onderstaande Belgen worden dit jaar samen met Tanghe geëerd:

In de Leopoldsorde - de oudste en belangrijkste ridderorde van België - worden astrofysicus Conny Aerts, ondernemer Michel Delbaere en econoom en hoogleraar François Maniquet bevorderd tot grootofficier.

De titel van commandeur is weggelegd voor dokter Marie Elisabeth Faymonville (die hypnosedatie in plaats van verdoving introduceerde bij operaties), baron Marc du Bois (onder meer ceo van Spadel van het watermerk Spa) en ondernemer Ibrahim Ouassari (bekend van MolenGeek).

De Kroonorde wordt verleend voor artistieke, literaire of wetenschappelijke verdiensten of aan personen die de handels- en industriële belangen van het land hebben behartigd of voor aan het land bewezen diensten.

Naast Tanghe worden tot commandeur benoemd: graaf Matthieu Le Grelle en Frédéric Simonart (allebei van vzw Duo for a Job), sociaal werkster in Molenbeek Loredana Marchi, Sophia Vangheel van vzw Cunina tegen kansarmoede en Maria Van Elslande, die studenten uit pleegzorg begeleidt.

Tot slot is er de Orde van Leopold II. Ze wordt verleend voor verdiensten ten aanzien van de koning of het koninklijk huis, dan wel als beloning voor een bepaald aantal jaren dienst. 

Er zijn ook tien adellijke titels uitgereikt: België is vijf barons en evenveel baronessen rijker.

Meest gelezen