Huizenprijzen dalen eindelijk in België, maar niet in Vlaanderen

Het is een trend die bijna overal in Europa is waargenomen, met uitzondering van België. Maar volgens de Notarisbarometer zijn de vastgoedprijzen in de eerste helft van 2023 ook bij ons licht gedaald. Dit is nogal een gebeurtenis: de eerste daling in meer dan 10 jaar. Er zijn wel grote regionale verschillen.


Luister naar Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarissen:


Waarom is dit belangrijk?

Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank maakt lenen duurder. Dit heeft natuurlijk een impact op de vastgoedmarkt. In België had de markt echter moeite om af te koelen. De trend is nu gekeerd.

De verkopen

  • Het aantal verkopen daalt in alle drie de regio’s van ons land. Gemiddeld met -4,2 procent. De kleinste halfjaarlijkse daling werd genoteerd in Wallonië (-1,1 procent), gevolgd door Brussel (-3,7 procent) en Vlaanderen (-5,9 procent).
  • Deze daling is echter voornamelijk toe te schrijven aan het eerste kwartaal van 2023. In het tweede kwartaal veerde de verkoop weer op, met 5,5 procent alleen al in juni 2023 (in vergelijking met juni 2022). Dit is heel wat anders dan de d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer