Video met vernederde, naakte vrouwen in deelstaat Manipur schokt India

Op sociale media is een onthutsende video opgedoken over een vernedering van twee vrouwen in India. Het incident gebeurde in mei, tijdens etnische rellen in de deelstaat Manipur. Dat twee maanden later nog niemand is gestraft en premier Modi al die tijd bleef zwijgen, leidt tot grote verontwaardiging. 

De beelden zijn zeer pijnlijk. Op een landweg in de deelstaat Manipur loopt een grote massa van honderden mannen. Ze jutten elkaar op en drijven twee naakte vrouwen voor zich uit. Die zouden hebben moeten kiezen tussen die vernedering of de dood. Verderop jagen de mannen het tweetal de velden in. Wat ervoor gebeurde of nadien is niet duidelijk.

De video ging gisteravond viraal op sociale media. Maar de feiten hebben zich volgens de politie op 4 mei afgespeeld, een dag nadat er in Manipur grootschalig etnisch geweld was uitgebroken. Twee mannelijke familieleden werden toen door dezelfde massa vermoord. Op 18 mei werd een klacht ingediend bij de politie voor moord en verkrachting door onbekenden. Nu zegt de politie in Manipur dat er een onderzoek gaande is en dat er een of meerdere mensen zijn opgepakt. 

BEKIJK - Beelden van de vernederde vrouwen op sociale media (opgelet: harde beelden):

Videospeler inladen...

Strijd om privileges en grond

De etnische vijandelijkheden in de deelstaat tegen de grens met Myanmar hebben intussen naar schatting meer dan 100 mensenlevens geëist en er zouden al tientallen gewonden zijn. De aanleiding was het protest van de christelijke minderheid, de Kuki's, tegen een aanvraag van de meerderheidsgroep, de Meitei's, voornamelijk hindoes. Die laatsten wilden een speciale status om land te kunnen opkopen in de heuvels waar vooral Kuki's wonen en om overheidsfuncties te kunnen krijgen, net als de Kuki's. Een rechtbank was het met die aanvraag eens.

De twee rivaliserende groepen vormden privémilities en gingen elkaar gewapend te lijf en begonnen dorpen aan te vallen. Ondanks een grote legeraanwezigheid duurt het geweld nog altijd voort. Het internet is vrijwel helemaal geblokkeerd en journalisten geraken er maar moeilijk binnen. Zeker 40.000 inwoners van de twee bevolkingsgroepen zijn naar opvangkampen gevlucht. 

Vrouw van Kuki-gemeenschap in opvangkamp
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De verontwaardiging over de choquerende video wordt gevoed door de impasse in het gerechtelijk onderzoek en het lange stilzwijgen van de Indiase premier Modi, zelf een hindoe. Vandaag heeft Modi voor het eerst, in scherpe bewoordingen, gesproken tegen journalisten aan het parlement. "Mijn hart is gevuld met pijn en woede", zei hij. Modi noemde het incident beschamend voor elke geciviliseerde maatschappij en riep de leiders van de deelstaat op om de schuldigen te bestraffen. "Wat gebeurd is met de dochters van Manipur kan niet worden vergeven", zei hij. 

Premier Narendra Modi
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Voor critici komen de uitspraken van Modi over als te laat en te vrijblijvend. Oppositiepartijen en mensenrechtenactivisten in India hebben Modi opgeroepen om in het parlement uitleg te geven over de situatie in Manipur.

Ook het Europees Parlement stemde vorige week een resolutie dat de overheden vraagt om het geweld in Manipur te stoppen en religieuze minderheden, vooral christenen, te beschermen. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken noemde die resolutie inmenging in de interne gang van zaken. Maar die uitleg lijkt nu ook de hoogste rechtsinstanties niet meer te paaien.

Het Indiase Hooggerechtshof is erg verontrust door de beelden van de twee mishandelde vrouwen. Het roept de deelstaatregering en de nationale regering op om onmiddellijk stappen te ondernemen en wil daar zelf van op de hoogte gehouden worden. 

Vernielingen in een dorp in Manipur
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen