Frans Timmermans wil terugkeren naar de Nederlandse politiek: “Hij maakt kans om de nieuwe premier te worden”

De Europees Commissaris Frans Timmermans heeft aangekondigd dat hij plant om terug te keren naar de Nederlandse politiek, om lijsttrekker te worden voor PvdA-GroenLinks. Business AM sprak met Mats Akkerman, journalist bij radiozender BNR, over wat dit betekent voor de aankomende verkiezingen in Nederland.


Beluister hier het volledige gesprek met Mats Akkerman:


Waarom is dit belangrijk?

Nadat premier Mark Rutte aankondigde zich niet meer verkiesbaar te stellen, ligt de strijd om de hoogste politieke positie in Nederland helemaal open. Door Frans Timmermans als lijsttrekker binnen te halen, maakt het linkse blok PvdA-GroenLinks meer kans om de verkiezingen te winnen.
  • “Timmermans ligt goed bij linksere stemmers. Hij doet veel voor het klimaat, daar wint hij punten mee. Voor hij Europees Commissaris werd, is hij ook in Nederland actief geweest als minister van Buitenlandse Zaken en Tweede Kamerlid. Maar bij rechts staat hij ook wel bekend als de klimaatpaus die er veel regels doorheen probeert te duwen. Dus zeker niet iedereen zal enthousiast zijn”, aldus Akkerman.
  • “De twee linkse partijen in Nederland, de sociaaldemocraten van PvdA en GroenLinks, gaan deze verkiezingen samen meedoen. Voor het eerst stoppen de twee partijleiders er allebei mee. Ze zochten een nieuw gezicht voor die samengevoegde linkse beweging. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid dus Frans Timmermans. Vanochtend was er een eerste opiniepeiling en daaruit blijkt dat het linkse nieuwe blok een van de kanshebbers is om de grootste partij te worden. Daarmee zou Frans Timmermans ook mogelijks de opvolger kunnen worden van Mark Rutte (VVD) als de nieuwe premier.”

Twee uitdagers

  • Akkerman ziet nog twee grote kanshebbers: “Het zou ook kunnen dat de liberale VVD opnieuw de grootste partij wordt. De partij krijgt voor het eerst in dertien jaar een nieuwe lijsttrekker: Dilan Yeşilgöz. Zij ligt goed bij de achterban. De BoerBurgerBeweging werd bij de vorige regionale verkiezingen uit het niets de grootste partij en lijkt ook een van de kanshebbers te zijn. Omdat Rutte ermee gaat stoppen, is het spannend geworden.”
  • “Links heeft het de afgelopen jaren in Nederland heel erg slecht gedaan. Bij elke verkiezing is links een beetje kleiner geworden. Het zou kunnen dat ze met Timmermans weer wat groter worden. Maar als je alles bij elkaar optelt, dan staat rechts er nog steeds een stuk beter voor. De vraag is alleen of die rechtse partijen met elkaar een samenwerking kunnen aangaan om een coalitie te vormen”, besluit Akkerman.

(evb)

Meer