Videospeler inladen...

BEKIJK: 600-tal bedreigde knoflookpadden uitgezet in natuurgebied De Maten in Genk

In natuurgebied De Maten in Genk zijn ongeveer 600 jonge knoflookpadden uitgezet. De knoflookpad is een bedreigde diersoort in Vlaanderen, waarvan nog maar twee natuurlijke kolonies in Vlaanderen bestaan. Na 10 jaar afwezigheid springen de padden er opnieuw rond. 

Na 10 jaar afwezigheid zwemmen en kruipen er opnieuw knoflookpadden rond in De Maten in Genk. Het Agentschap Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben namelijk een 600-tal jonge knoflookpadden uitgezet. Eerder werden er ook al ongeveer 1.800 larven van de soort uitgezet. Hoewel de soort ooit uitstierf in het Genkse natuurgebied, is het leefgebied opnieuw verbeterd. "We hopen dus echt dat er hier nu een plek is voor de soort", klinkt het.

Dat is nodig, klinkt het, want de paddensoort is bedreigd in Vlaanderen. "Vroeger kwam de knoflookpad veel voor in Limburg", vertelt Loïc van Doorn van het INBO. "Door de manier waarop we ons land gebruiken en door kanalisatie van veel beken en rivieren, is de soort sterk achteruit gegaan in natuurgebieden en daarbuiten. Daarom is er nu een kweek- en uitzetprogramma, waarbij we de soort onder andere in De Maten jaarlijks zullen uitzetten. 

Een pad wordt uitgezet
Foto: VRT NWS Limburg

Hoewel het natuurgebied een waterrijk gebied is, worden de padden uitgezet op de zandgrond aan de oever. "Het gaat om een soort die zich onmiddellijk ingraaft en zand nodig heeft. Overdag zie je de dieren bijvoorbeeld niet, dan zitten ze onder de grond. Tijdens de winter kunnen ze zelf 30 tot 40 centimeter onder de grond zitten. Die combinatie met grote vijvers is perfect voor de padden."

Knoflookpadden stoten trouwens echt een knoflookachtige geur af, zoals de naam doet vermoeden. "Wanneer ze zich bedreigd voelen komt er inderdaad een gelijkaardige geur vrij, maar dat gebeurt zelden", bevestigt van Doorn. "Zelf heb ik dat nog maar een aantal keren meegemaakt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen