Sidi Larbi Cherkaoui wordt baron, Martine Tanghe Commandeur in Kroonorde

Sidi Larbi Cherkaoui op archiefbeeld uit 2021. © Belga

Koning Filip reikt zoals elk jaar vanwege de nationale feestdag adellijke titels en hoge eretekens uit. Ex-VRT-nieuwsanker Martine Tanghe en choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui zijn dit jaar bij de uitverkorenen, staat in het Staatsblad.

Vijf mannen krijgen dit jaar de titel van baron, vijf vrouwen krijgen die van barones. Onder hen danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, die samenwerkte met wereldsterren zoals Beyoncé. Volgens de krant La Libre Belgique is hij de eerste Belg van Noord-Afrikaanse afkomst die in België baron wordt. Ook dementie-expert Kasper Bormans, voorzitter van de Stichting Auschwitz Henri Goldberg, professor Chemische Ingenieurstechnieken (KU Leuven) Elisabeth Monard en schilder en tekenaar Charles Schelfhout mogen zich voortaan baron of barones noemen.

En ook bezielster van jeugdhulporganisatie BiJeVa Anny De Windt, medeoprichtster van de Alzheimerliga Sabine Gössing, het hoofd van de dienst Intensieve Neonatologie in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, Anne Johansson, hartchirurg Jean Rubay en medeoprichtster van vzw Straatverplegers Emilie Meessen krijgen de titel van baron of barones. 

Drie personen worden bevorderd tot de graad van Grootofficier in de Leopoldsorde: professor astrofysica aan de KU Leuven Conny Aerts, ondernemer Michel Delbaere en econoom bij de UCL François Maniquet. 

Specialiste in anesthesie en reanimatie Marie-Elisabeth Faymonville, CEO van Spadel Marc du Bois en Ibrahim Ouassari, de oprichter van MolenGeek, waar Brusselse jongeren IT-opleidingen kunnen volgen, worden dan weer benoemd tot de graad van Commandeur in de Leopoldsorde. Voormalig VRT-nieuwsanker Martine Tanghe, die in 2020 met pensioen ging, is een van de zes nieuwe Commandeurs in de Kroonorde. Naast haar krijgen ook graaf Matthieu Le Grelle en Frédéric Simonart, beiden actief in de vzw Duo for a Job, directrice van de ngo Foyer Loredana Marchi, algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie Cunina Sophie Vangheel en Ria Van Elslande, die onder meer het Fonds Dieter voor kansarme studenten oprichtte, die titel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content