Net als mensen willen ook konijnen eerst even snuffelen aan een partner voordat ze de ware vinden.
Volledig scherm
PREMIUM
Net als mensen willen ook konijnen eerst even snuffelen aan een partner voordat ze de ware vinden. © Janneke Stam

Eenzame konijnen op date: “Als de een de ander een wasbeurt afdwingt, is het helemaal prijs”

Flirten in het openbaar, via een datingapp of desnoods op nationale televisie in een programma als ‘Gestrand op Honeymoon Island’ of ‘B&B zoekt lief’; de mens doet veel om de juiste partner te vinden. Ook konijnen voelen zich beter met een maatje erbij en daarom bestaan er bij onze noorderburen heuse ‘koppelvakanties' voor eenzame knagers.

  1. “In deze stad riskeer je tot 50.000 euro boete als je kat een zeldzame vogel doodt: is de avondklok voor katten een goed idee?
    PREMIUM

    “In deze stad riskeer je tot 50.000 euro boete als je kat een zeldzame vogel doodt: is de avondklok voor katten een goed idee?

    De Nederlandse gemeente Houten vraagt baasjes om hun katten ’s avonds binnen te houden, vooral tijdens het broedseizoen van weidevogels. Poezen richten immers ernstige schade aan in het vogelbestand. En een Duits stadje heft zelfs een fikse boete als je kat bijvoorbeeld een kuifleeuwerik doodt. Ecoloog Chris Smit en kattendeskundige Liesbeth Puts leggen uit waarom die regels er komen en wat je als baasje kunt doen. “Sommigen denken dat hun kat per se ’s nachts naar buiten moet. Maar dat hoeft helemaal niet.”
  2. Toch één voordeel aan nat voorjaar: eikenprocessierups blijft in vrije val in ons land

    Toch één voordeel aan nat voorjaar: eikenpro­ces­sie­rups blijft in vrije val in ons land

    Tot voor kort was de eikenprocessierups een ware plaag. Maar wie zelf eiken in de tuin of in de buurt heeft staan, had het al opgemerkt: de rups lijkt de laatste jaren veel minder aanwezig. Dat klopt: de opeenvolgende koude en natte voorjaarsmaanden van de voorbije jaren hebben ervoor gezorgd dat de eikenprocessierups in vrije val is in ons land. Ook deze lente verwacht de provincie Antwerpen, die het onderzoek naar de verspreiding van de rups leidt, minder waarnemingen. Het aantal is zelfs zo laag dat het onderzoek in gevaar komt.